Топ-10 на най-скъпите антикварни вещи, продадени на търг

Търговете привличат колекционери, които се стремят да придобият наистина безценни вещи.

Но как се разбира колко ценна е една или друга вещ? Върху отговора на този въпрос работят внушителен брой специалисти, които определят автентичността, възрастта и други характеристики на артефактите, предлагани за продажба на търговете.
Представяме ви 10-те най-скъпи предмета, изтъргувани някога на аукцион.

 

  1. Инкрустирана със злато сабя на Наполеон – 6.5 млн. долара

Наполеон Бонапарт бил прочут с навика си да носи на бойното поле и пистолет, и сабя. Тази инкрустираната със злато сабя била любимото му хладно оръжие, което го придружавало в битката при Маренго през 1800 година.

Сабята се предавала от поколение на поколение от членовете на семейство Бонапарт и е призната за историческо наследство, което не може да напуска страната. През 2007-а тя беше продадена от един от потомците на Наполеон на друг негов потомък за 6.5 млн. долара. Извитата сабя е изкована от Ноел Бют и е инкрустирана със злато, а дръжката й е украсена със златни орнаменти и абаносово дърво.

  1. Сребърен супник – 10 287 500 долара

Супникът е изработен от майсторът Томас Жермен през 1733 г. за Людовик Петнадесети. На аукцион на Sotheby’s той бе описан като „обект, пропит с история, успял да избегне претопяването за нуждите на Великата френска революция.

Сребърният шедьовър бе продаден през 1996-а за 10 287 500 долара, превишавайки три пъти първоначалната цена.

 

  1. Писалище Годард – Таунсенд – 12 100 000 долара

Писалището било изработено ръчно от майстора квакер през 1760-а от махагон и е високо 2.8 метра. Смята се, че то е една от деветте съществуващи работи на Годард, а стойността му и до ден днешен си остава най-високата за американска антикварна мебел. 

  1. Тиара на принцеса Катарина Хенкел с изумруди и диаманти – 12.1 млн. долара

Единайсетте редки колумбийски изумруди и жълто-зелените брилянти, украсяващи разкошната тиара на немската принцеса Катарина Хенкел фон Донерсмарк, тежат общо над 500 карата. Според легендата някога скъпоценните камъни били част от огърлицата на индийски махараджа. Изумрудите сменили няколко собственици, докато накрая ги купил Гуидо Хенкел фон Донерсмарк. Тиарата беше продадена на аукцион на Sotheby’s през месец май 2011-а за 12.1 млн. долара.

 

  1. Златен триножник от династия Мин – 15 млн. долара

През 2008-а златният триножник от времето на китайската династия Мин бе продаден за 14.8 млн. долара. Той е едно от осемте подобни антикварни изделия, оцелели до наши дни. Триножникът е използван в двора на император Сюанде, управлявал от  1399-а до 1435-а.

 

  1. Порцеланова ваза от времето на китайския император Цианлун – 16 млн. долара

Порцелановата ваза от времето на китайския император Цианлун (1736-1795) от династията Цин, намерена в таванското помещение на къща във Франция, е продадена на търг на Sotheby’s в Париж за 16.2 млн. евро, което е рекорд за френския клон на аукционната къща.
Според информацията на сайта на тръжната компания рядката порцеланова ваза с изображение на елени, птици и борове „е намерена случайно на тавана на фамилна къща във Франция и доставена в парижкия отдел на Sotheby’s в кутия за обувки“.
Последнят й собственик я наследил от роднина, починала през 1947-а. Както отбелязва Sotheby’s, тя вероятно се е озовала във Франция в края на ХІХ век, когато в страната е са на мода китайското и японското изкуство.

 

  1. Боен рог Олифант – 16.1 млн. долара

Този боен рог Олифант е направен от бивница на слон. Върху нея са издълбани сложни рисунки с ловни мотиви. Най-известният Олифант се появява в песента на Роланд, създадена още през ХІ век. Към днешна дата са останали само шест такива военни рога. Един от тях беше продаден на търг за 16.1 млн. долара.

 

  1. Лестърският кодекс на Леонардо да Винчи – 30.8 млн. долара

Лестърският кодекс е тетрадка с научни записки, направени от Леонардо да Винчи в Милано през 1506-1510 година. Ръкописът се състои от 18 листа хартия, изписани от двете страни, които образуват тетрадка от 72 страници.
Бележките на Леонардо са написани със собственоръчното му огледално писане – могат  да се четат само с помощта на огледало. Записките са посветени на различни явления, върху чиято природата е мислил Леонардо: защо луната свети, как и защо тече водата в реките, откъде идват вкаменелостите и други. Тетрадката съдържа и голям брой математически изчисления, диаграми и чертежи.
Лестърският кодекс е наречен в чест на граф Лестър, който купил ръкописа през 1717-а.
През 1980-а Арманд Хамър придобива тефтера от наследниците на Лестър.

 

  1. Бюро Badminton – 36 млн. долара

От март 2005-а в Музея на Лихтенщайн е изложена най-скъпата мебел в света – шкафът с чекмеджета Badminton Cabinet. В историята е имало период, когато заможният елит е поръчвал буквално всичко за обзавеждане на домовете си – от автопотрети до кревати с балдахини. Така и третият херцог на Бофорт поръчал шкаф, чиято изработка отнела 36 години! Предметът, известен като Badminton Cabinet, е съхраняван близо 200 години в дом в Глостършир в Англия. Изработен е от абанос и е висок 3.6 метра. Върху него се виждат сложни сюжети и форми от лазурит, аметист, ахат и кварц. Барбара Джонсън го придобива на аукцион на Christie’s за 36 млн. долара.

 

1.Ваза от времето на династия Цин – 80.2 млн. долара           

Китайската ваза от времето на династията Цин се счита за най-скъпият старинен предмет, продаван на търг. Четиридесет сантиметровият порцеланов съд бил открит случайно в къща в Лондон. Първоначално предметът бил оценен на 1000 паунда, но когато експертите потвърдили неговата автентичност, стойността му скочила до 1 милион.

Китайската ваза датира от средата на XVIII век. Тя се отличава от други подобни предмети със сложния си рисунък. През 2010-а вазата беше купена за 83 млн. долара.