Top-10 на най-красивите коледни елхи в Европа

Вечнозелените дръвчета са може би най-популярният и разпознаваем коледен символ, който винаги носи радост, топлина и уют, независимо къде се намираме. Затова сме ви приготвили класация на най-красивите коледни елхи за тази година в Европа. Ако празнувате Коледа в Германия, Франция, Австрия или другите изброени държави, не пропускайте възможността да ги видите и на живо.

Ето кои са те:

 

1. Вилнюс, Литва

Няма спор, че най-красивата европейска коледна елха се намира в литовската столица. При изграждането на  27-метровата метална конструкция с над 6000 клона и дългите пет километра гирлянди от лампички, не е отсечено нито едно иглолистно дърво. Погледната отгоре елхата наподобява огромен часовник, заради 12-те светещи маси, подредени в кръг около нея, които изглеждат като цифри. Впрочем композицията не е случайно избрана, защото коледният шедьовър е разположен точно до вилнюската катедрала и впечатляващата  часовникова кула до нея, която е по-стара и от известния Биг Бен.

2. Прага, Чехия

На второ място в класацията се нарежда пражкото коледно дърво на стария градски площад. То, за разлика от вилнюското, е истинско, високо е  поне 7 м и е украсено с над 1000 традиционни играчки в немски стил. Около него са разположени четири, също празнично декорирани, по-малки дръвчета.

3. Страсбург, Франция

Страсбург не само е обявен за коледна столицата, но и разполага с най-приказните празнични базар и елха. Тя е украсена с много повече светлини, отколкото с играчки, които са почти еднакви, но въпреки това не спира да впечатлява с великолепието си. Впрочем елзаският град се слави и с типичната си немска атмосфера, нищо, че вече почти сто години е част от Франция.

4. Кьолн, Германия

Немските коледни базари, разбира се, си остават класика в жанра. Макар и на четвърта позиция, кьолнското рождествено дръвче не отстъпва на предишните три. Макар че то е нито толкова пищно декорирано, нито толкова голямо, озарява целия празничен маркет. Идеята за мрежата от светлини оригинална и в същото време допринася за по-ведрото настроение на посетителите.

5. Киев, Украйна

Киевската елха напомня за тази в Кьолн, въпреки че нейната силна страна са коледните ѝ играчки, а не мрежата от лапички. Тя се намира на историческия площад  „Света София“ в центъра на града. Без съмнение вълшебството на зимната украса ще впечатли и вдъхнови всеки жител и гост на украинската столица.

6. Рим, Италия

Вечният град също не отстъпва на европейските си събратя в празничната декорация, макар че мнозина подценяват коледния му капацитет.  Живата елха пред Колизеума е украсена с най-различни орнаменти в златисто и червено, а блясъкът й се подсилва от множеството сини и бели светлини на лампичките. Какво по-хубаво от това да посрещнеш Рождество Христово в люлката на Католическата вяра.

7. Виена, Австрия

Въпреки че на австрийския град е отредена по-скромната седма позиция, той продължава да фигурира в челната десетка на почти всички световни класации. Красивият му коледен символ е разположен пред кметството и успява да озари с празнично настроение цялата австрийска столица. Впрочем, елхата е украсена само с лапмички, което изобщо не намалява магичното достолепие на  виенската елха. Напротив, това само засилва чара ѝ.

8. Будапеща, Унгария

Ако се случи да се озовете пред унгарския парламент, бъдете готови да бъдете заслепени от великолепието и блясъка на коледното дърво. То е високо над 10 метра и с червени, жълти, зелени и сини светлини. Впрочем Будапеща бе обявена от CNN за един от най-добре украсените градове в навечерието на Коледа и Нова година.

9. Инсбрук, Австрия

Вторият австрийски град в челната десетка на класацията също си има  празнично дърво с проста, но впечатляваща декорация, подобно на това във Виена. Можете да го откриете в центъра на коледния базар на „Херцог-Фридрих  щрасе“. В Инсбрук са разположени още няколко базара, но този на улица „Херцог-Фридрих“ впечатлява най-много с празничната си декорация.

10. Брюксел, Белгия

Последното, десето място, е за коледната елха в Брюксел, Белгия. И тук, като в останалите градове, коледният символ се извисява в средата на централния площад. Украсата му е семпла, но изискана  – лампички и малко на брой коледни играчки в синьо и бяло.