Lamborghini Centenario – бързината има значение!

Един от най-силните болиди на Lamborghini беше произведен по случай 100- годишнината на компанията и нейното основаване от Феручо Ламборгини.

 

Силуетът на спортния болид олицетворява перфектно изваяният дизайн и посоката в еволюцията на италианския автопроизводител – агресивни и изчистени линии, при които формата следва функцията. Дизайнерите са разработили специален сребрист цвят за екстериора на роудстъра, наречен “Argento Centenario“. За постигането на характерния матов оттенък е използван иновативен високотехнологичен процес за разтваряне, който придава на покритието копринена мекота.

Аеродинамиката на автомобила включва широко задно крило, осигуряващо допълнителна притискателна сила при високи скорости, а система за завиване на задните колела повишава стабилността и динамиката. Оборудван е с най-мощния двигател, произвеждан към момента от  Lamborghini. Centenario Roadster изпъква с екстремните 770 конски сили от атмосферен V12 двигател под капака и максимална скорост от 346 километра в час.

Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 2.9 секунди, а за да се приведе колата в покой след спринта са нужни само 31 м спирачен път. Съотношението тегло/мощност от 2.04 кг/к.с. е благодарение на обилната употреба на карбон и фибростъкло , което осигурява на автомобила тегло от едва 1570 килограма. Крайно ограничената серия от 20 екземпляра отдавна е разпродадена на цена от над 2.3 млн. щатски долара за една бройка.