Техниката тапинг: как да се освободим от стреса за пет минути

За никой не е тайна, че в основата на повечето болести са нервните преживявания и вътрешните вълнения. Разказваме ви как да контролирате стреса с помощта на техниката тапинг.

 

Неумението да контролираме собствените си емоции не само се отразява негативно на взаимодействието ни с околните и нарушава вътрешната ни хармония, но и сериозно вреди на здравето. Тапингът или техниката на емоционалната свобода е терапия, насочена към управлението на собствените ни емоции. Самият метод е сходен с китайския точков масаж, по време на който се въздейства с пръсти върху определени енергийни точки. Благодарение на тази техника можем да се научим да се справяме с тежките преживявания, страховете, отрицателните нагласи, да  облекчим стреса и напрежението.

В човешкото тяло има много енергийни точки, всяка от които или тяхната комбинация, може да въздейства на определения органи и процеси. Някои от тези точки хората задействат инстинктивно, например когато искат да се съсредоточат, започват да масажират с пръсти зоната на слепоочията си. Съществуват и немалко точки, които участват в емоционалните процеси, например точката в центъра между слепоочието и веждата, средата на темето, началната точка на веждите от страната на носа и други. Правилното им активиране чрез въздействие върху тях, помага за преодоляването на множество отрицателни емоционални състояния.

Принцип на действие на техниката:

  • Трябва да се разположите удобно и да се почувствате комфортно
  • Определете причината за безпокойството/страха/вълнението. Оценете вашето чувство от 1 до 10. Съсредоточете се върху вашия проблем.
  • Формулирайте позитивно твърдение, което да противопоставите на проблема. Например : „Обичам себе си и ще взема правилно решение” или „Приемам себе си и правя всичко както трябва”. Така вътрешният ви диалог ще изглежда по следния начин: „Въпреки конфликта в работата и сложната ситуация в екипа, аз обичам себе си и ще взема правилно решение”, „Страхувам се, че няма да се справя с поставената задача, но каквото и да се случи, приемам себе си и правя всичко правилно”.
  • Трябва да повтаряте позитивното твърдение и да потупвате с пръсти по специалните точки, отговарящи за отпускането на организма. С времето ще започнете да се отнасяте по друг начин и към придружаващото позитивно твърдение ,и към проблема си.
  • След изпълнение на упражнението трябва да анализирате отново нивото на страх и да го оцените от 1 до 10. Задачата на метода е да облекчи тревожното състояние. Ако ситуацията се е подобрила, можете да приключите сеанса, ако още не е, можете да продължите да изпълнявате упражнението.
  • Колкото до точките, върху които ще въздействаме в процеса на терапията, това е твърде индивидуално. Традиционно за техниката на тапинга се задействат следните точки: темето, горната част на носа, вътрешния ъгъл на очите, точките в началото на веждите, както и точките под носа и под устните. Но при желание може да включите в този списък точките в началото на ключиците, под очите, на ръба на дланите и на върховете на пръстите.

Най-важното е, да не се притеснявате, ако не успеете от първия път. Всяко нещо изисква практика. Колкото по-често практикувате тапинг, толкова по-бързо ще се научите да се освобождавате от негативните емоции, постепенно намирайки своите ефективни точки и идеалният ритъм.