Пандемията „обезглави“ швейцарската Фондация за висше часовникарско изкуство

Фабиен Люпо, която 15 години ръководеше Фондацията за висше часовникарско изкуство (SIHH) и отговаряше за провеждането на женевския Международен салон, на който се излагаха всички основни марки швейцарски часовници, обяви, че подава оставка.

 

„Вече е дошло време да се заема с нови проекти след това забележително пътешествие начело на Фондацията за висше часовникарско изкуство“, обясни Люпо.

Първите коментари, последвали оставката й, бяха скептични – сегашната ситуация изобщо не е благоприятна за „нови проекти“. Очаква се, че часовникарската индустрия ще отбележи свиване с 30 процента.  Ето защо оттеглянето на Фабиен Люпо може и да не е съвсем доброволно.

Цели 15 години тя разработва процъфтяващия женевски Международен салон на висшето часовникарско изкуство, като го налага като „закрито“ мероприятие – единствено и само лица, професионално свързани с часовникарската индустрия. Едва миналата година и обикновените зрители можеха да отидат за един ден и да разгледат в центъра Palexpo най-изящните произведения на часовникарското изкуство.

Елитарната линия на поведение, избрана от Люпо, започна да среща неодобрение.

За това през 2019 г. ръководството на SIHH обяви, че на мястото на салона, който се смята за недостъпен за простосмъртни, ще бъде открит градски фестивал Watches & Wonders с клонове в Азия и Америка. Очакваше се Watches & Wonders да бъде открит най-тържествено – с фанфари и фойерверки и да се проведе от 25 до 29 април. Датите бяха договорени дори с дългогодишните конкуренти от Базел. Двата форума си стиснаха ръцете за пет години напред, като представителството на SIHH се премести в нова сграда в сърцето на Женева и се подготви за нови победи.

Пандемията обаче разби на пух и прах всички предварителни планове. По едно и също време и Watches & Wonders, и Baselworld бяха отменени. Участниците им си изтеглиха авансите и от SIHH изпаднаха в крайно неприятна ситуация. Ако не бяха отменяли традиционния женевски Международен салон за висше часовникарско изкуство, който се провеждаше до този момент винаги през януари, неприятните последици от пандемията нямаше да ги засегнат толкова сериозно.

Други марки като LVMH веднага се възползваха от създалия се вакуум, отвориха собствен шоурум в Дубай и удариха джакпота под формата на медийно внимание.

Разбира се, Фабиен Люпо не може да носи отговорност в условията на пандемията, но се очакваше да реагира адекватно на кризисната ситуация. Според някои тя умело е спасила положението с интернет платформа, на която бяха показани най-новите модели от провалилия се градски фестивал Watches & Wonders, но шефовете от SIHH коментираха, че се надяват това преживяване никога повече да не се повтори.

Международният салон на висшето часовникарско изкуство (SIHH) в Женева е създаден от марките на групата Richemont. В него участват и марки като Parmigiani Fleurier, Audemars Piguet или Richard Mille.

Важни играчи като Rolex, Chopard и Patek Philippe, както и марки на LVMH, включително Bvlgari, Hublot, TAG Heuer и Zenith, не винаги са следвали една и съща стратегия – веднъж са избирали да излагат най-новите си модели в рамките на Международния салон на висшето часовникарско изкуство (SIHH), а друг път – паралелно с него. Сега обаче предстоят да се водят сериозни преговори с всяка марка по отделно. Ще трябва да се обсъжда и дали отложеният за 2021 г. салон ще се проведе през пролетта или отново ще се върне в началото на годината. Предстоят тежки преговори и според непотвърдена информация на мястото на Фабиен Люпо ще застане отговарящият за диструбуцията на марките часовници Richemont – Еманюел Перин.