Москва: Как се е изменила руската столица за 100 години

Столицата на най-голямата държава в света е не само един от световните мегаполиси и най-скъпи градове за живеене, но има и богата на история. Разказваме ви – чрез няколко фотографии – колко се е променила руската столица в продължение на един век.

 

Москва възниква като угро-финско селище през Средновековието и впоследствие става столица на Московското княжество, Царство Русия, Руската империя, СССР и накрая на Руската федерация. Оцелява през всякакви войни, природни бедствия, обсади, епидемии и бунтове, превръщайки се в символ на руската сила и държавност. Освен типичната си традиционна и съветска архитектура, Москва изобилства и от всякакви други архитектурни шедьоври и културни паметници, повлияни от стиловете барок, рококо, романтизма и неокласицизма.

 

1. Кремъл, изглед от храма „Христос Спасител“

Горе- изглед към града от 1871 година, долу- изглед към града в наши дни.

Въпреки че Кремъл остава почти непроменен и до наши дни, мостовете, сградите и ландшафта около него са се изменили изключително много. Впрочем двете фотографии са направени от върха на църквата „Христос Спасител“, разрушена на 5-ти декември, 1931 г., в резултат на сталинската реконструкция на Москва, и после възстановена през периода от 1994-а до 1999-а.

2. Улица „Тверская“

На горното изображение е показано как е изглеждала улицата в началото на XX век, а долу вдясно се вижда кметството на Москва.

Несъмнено това е една от най-красивите, важни, луксозни и скъпи улици в Москва. За първи път се споменава през XII в. като път, свързващ Москва с град Твер (откъдето произхожда и името ѝ). Преди Октомврийската революция на нея са построени множество важни и красиви сгради и паметници на културата, например домът на московския генерал-губернатор (днес кметството на Москва). През 30-те и 40-те години на миналия век, по заповед на Йосиф Сталин, улица „Тверская“ е разширена, издигнати са различни нови сгради, а други са унищожени или преместени. За известно време носи името на именития руски писател Максим Горки. След разпада на Съветския съюз улицата е модернизирана и допълнително разхубавена.

3. „Фрунзенская набережная

Фрунзенская набережная“ през 1912 г. и в днешно време.

До построяването на Кримския железен мост (1872 г.), тази част на Москва фактически била занемарена и, освен няколко едноетажни къщи, почти безлюдна. През 1897 г. бил създаден инфраструктурен план, според който крайбрежната улицата трябвало да се асфалтира и да се построят нови жилищни сгради, но до началото на Първата световна война е реализирана много малка част от него. След това благоустройството на улицата е възобновено по времето на Сталин, когато се построяват множество елитни домове и обществени сгради, като Министерството на отбраната, а за кратък период от време по нея вървял и трамвай. Улицата носи името на съветския военачалник Михаил Фрунзе.

4. Врабешките хълмове

Горната фотография е заснета през 1906 г., а долната – през 2019 година.

Врабешките хълмове (Воробьёвы горы) се намират в югозападната част на Москва и са високи около 80 метра. За първи път се споменават през XV век, а от 1922 г. влизат в състава на града. Ако в миналото са били известни с безлюдния си бряг и малки, скучни селца, сега те са едно от най-любимите места за разходка на московчани, с множество кафенета, въжен лифт и голям трамплин за ски-скокове. Хълмовете носят името на руския благороднически род Воробьови, а от 1935-а до 1999-а са наричани Ленински хълмове. Между другото, близо до тях е разположен и най-големият стадион на Русия – „Лужники“.

5. Булевард „Петровский“

Огромната разлика между началото на XX век и XXI век.

Булевардът е разположен в историческата местност „Бял град“ (Белый город), на север от Червения площад, и свързва площадите „Петровских ворот“ и „Трубная“. По време на обсадата на столицата от Наполоен през 1812 г. е опожарен, но само след 6 години е напълно възстановен. От двете му страни са разположени множество красиви домове и сгради, а по него са минавали омнибуси, трамваи (дори двуетажни, но крайно опасни) и тролеи.

6. Улица „Арбат“

Улица „Арбат“ преди началото на Първата световна война и в днешно време.

Най-престижната, скъпа и живописна московска улица води началото си от XV век. Според някои етимолози името ѝ може би е производно на арабското „арбад“ (предградия), заимствано по време на татаро-монголските нашествия на XIII век. На нея са живели дребни дворяни, артисти и учени, а в началото на миналия век се движели и електрически трамваи. Доста често улицата е наричана и „Старият Арбат“ (Старый Арбат), за да се различи от „Нов Арбат“ (Новый Арбат). През 80-те години на миналия век улицата най-сетне става пешеходна, превръщайки се в музей под открито небе, защото по нея са разположени множество театри, архитектурни шедьоври и паметници на културата.

7. Площад „Василевски спуск“

Горе – краят на XIX век , долу – началото на XXI век.

Василевският спуск (улица, която се спуска) започва от Червения площад и води директно до крайбрежието на река Москва. Кръстен е на храма „Свети Василий Блажени“, а на него често се провеждат празнични, тържествени и спортни мероприятия. На старата снимка ясно си личи, че преди 100 години по него са се движели предимно каруци и че не е бил павиран. В днешно време той е добре поддържан и осветен. Освен Кремъл на заден план се вижда и ГУМ (градският универсален магазин), построен през 1893 година.