Честит рожден ден на Жизел Бюндхен

На 20 юли Жизел Бюндхен навърши 40. Преди много години един от най-високоплатените модели в света стана привърженик на здравословния начин на живот и счита, че отказът от цигарите, алкохола, захарта и кафето й помагат да се справи с паническите си атаки. Разказваме ви как Жизел се грижи за здравето на тялото и духа си.

 

Бразилският супермодел от немски произход Жизел Бюндхен стана на 40 години – момичето, което навремето завоюва мястото си на подиума, благодарение на своята характерна „тъпчеща” походка, днес е гордост за страната си и активен борец за опазване на околната среда. Наред с това е гуру по здравословен начин на живот, чиито предимства се откриват лесно гледайки снимките на Жизел.

През 1999-а тя се превърна в сензация в моделския бизнес – именно тогава модните списания провъзгласиха, че здравото тяло и кожата с лек тен, отново са актуални след няколкото години „хероинов шик” и андрогинните фигури на момичетата и момчетата. С пропорциите на тялото си – съотношението на гръдната й обиколка, талията и бедрата е 36-24-35 – Жизел Бюндхен направи стремителна кариера. Тя е едва на 13, когато заедно с две от петте си сестри, започва да посещава училище за модели по настояване на майка им, която искала момичето да поправи стойката си.

На 14 години Жизел заема второ място на конкурса Elite Model Look в Сао Пауло. На 20 подписва договор с бранда за бельо Victoria’s Secret, за да стане след година един от най-високоплатените модели в света.

През 2004 г. Жизел осъзнава, че живее неправилно, въпреки зашеметяващата си кариера. По това време тя вече е била над 70 пъти на кориците на Vogue в различни държави, подписала е поредния си контракт с Victoria’s Secret за 25 млн. долара и се среща с Леонардо Ди Каприо. И страда от чудовищни панически атаки. „Когато ми се случеше поредната паническа атака, ми се струваше, че ще умра, – пише Жизел в книгата си Lessons: My Path to a Meaningful Life („Уроци: моят път към осъзнатия живот”, излязла през 2018-а. – Страхувах се. Не можех да дишам. И осъзнах, че сама създавам всичко това – със своите действия създаваме собствения си живот – и имаме избор. Аз избрах да премина към сегашното си всекидневие, защото това беше инструментът, който открих, за да се самоизлекувам”.

През януари 2020-а на презентацията на нова козметична линия на Dior в Шанхай,  Жизел разказа пред  The Guardian, че се е чувствала много зле заради начина си на живот. „Всяка вечер ядях стек с пържени картофи. Пушех, пиех по бутилка вино, а сутрен пиех кафе. Това беше лошо”, – спомня си моделът. И макар това да не изглежда като престъпление, за сегашната Жизел неща като месото, виното и кафето, са причина за лошо самочувствие: „Имах резки смени на настроението, не взимах наркотици, но пак не можех да спя, защото пиех твърде много кафе”.

В 2005-а Жизел се раздели с Леонардо Ди Каприо. Тя обясни внезапния разрив с холивудската звезда, след пет години прекарани заедно, едва през 2018-а в своята книга. Оказва се, че актьорът изобщо не споделял стремежа й към здравословен начин на живот. „Без да заглушавам себе си с пушене, алкохол и безкрайна работа, аз все по-добре и по-добре разбирах, кои неща не избирам за себе си, – написа Жизел. – Бях ли самотна в желанието си сериозно да търся себе си, докато той си оставаше същият? В края на краищата, за съжаление, отговорът се оказа – „да”.

Сега Жизел Бюндхен е омъжена за известния играч на американски футбол Том Брейди, двамата се ожениха през 2009-а и отглеждат две деца, 10-годишния Бенджамин и 7-годишната Вивиан. Жизел стана гуру на осъзнатостта, апологет на трансцеденталната медитация и борец за чистотата на околната среда.

Тя не твърди, че спазва някаква диета, но отдавна се е отказала от тютюна, алкохола и захарта, много рядко хапва месо и млечни продукти, и консумира най-вече растителна храна. Занимава се с йога, но не само – Жизел Бюндхен прави високо интензивни тренировки, през каквито минават ММА бойците, с елементи на бокс и кикбокс.

За 40 годишнината си Жизел обеща на своите последователи в Instagram да не организира разкошно празненство, а да посади 40 хил. дървета. Тя публикува в социалните мрежи снимки, на които заедно с мъжа си и децата садят дървета за спасяване на горите на Амазонка, и призова последователите си да направят дарение в полза на организацията, възстановяваща броя на дърветата.