Кой е прототипът на Марк Дарси от „Дневникът на Бриджит Джоунс“

Почти 19 години изминаха от премиерата на култовия британски филм, който на свой ред промени популярната култура на Великобритания. Но почитателите на култовата поредица продължава да се питат на кого е базиран Марк Дарси – любовта и бъдещия съпруг на Бриджит Джоунс. Ето какво разкри авторката Хелън Филдинг.

 

Поне от десетилетие обикалят слухове, че литературният герой – Марк Дарси – бил вдъхновен именно от Кийр Стармър – лидерът на Лейбъристката партия на Обединеното кралство. Марк Дарси е адвокат за правата на човека, а Кийр е адвокат, който има право да пледира пред висши съдебни инстанции и е бивш директор на публичните обвинения. Още повече, че Хелън Филдинг и Кийр Стармър се познават още от студентските си години в Оксфорд, макар че следват в различни учебни заведения: той в „Сейнт Едмънд Хол“, а тя – „Сейнт Ан’с Колидж“. Затова е напълно възможно слуховете да се окажат верни.

Хелън Филдинг и Кийр Стармър.

И така, преди броени дни, по време на радиопрограмата Desert Island Discs по BBC, Хелън Филдинг сподели с известна доза развеселеност: „Наистина е невероятно, колко много хора не спират да твърдят, че именно те са вдъхновили литературните ми герои Даниъл Клийвър и Марк Дарси, даже намесиха в цялата работа и Кийр Стармър.

Сцена от първия филм, в която Марк Дарси и Бриджит Джоунс се срещат по време на коледно парти.

Но и лидерът на Лейбъристката партия няма ни най-малка представа кой стои зад образа на въпросния персонаж: „Защо всички ми задават този въпрос, когато би трябвало да се обърнат директно към нея (Хелън Филдинг), защото тя знае отговорите, а аз – не. Тези слухове не стихват от години. Разбира се, че бих бил поласкан, но наистина не знам…“ – съобщи по-рано през годината Кийр Стармър, в интервю за телевизионната програма ITV News.

По всичко изглежда, че авторката на хитовата поредица все още няма намерение да разкрие „асото в ръкава си“.

Патрик Демпси, Рене Зелуегър и Колин Фърт на премиерата на „Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта“ през 2016 година.

Да припомним, че историята на шедьовъра на Хелън Филдинг започва от седмична колонка в The Independent, която да се хареса на младите работещи жени и да разказва за градския живот на Лондон. Така любимата на всички Бриджит Джоунс „се ражда“ на 28-ми февруари, 1995-а, а само година по-късно популярността ѝ води до издаването на първата книга –  „Дневникът на Бриджит Джоунс“. Впоследствие са издадени още три тома: „Бриджит Джоунс : На ръба на разума“ (1999), „Бриджит Джоунс: Луда по онова момче“ (2013) и „Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта“ (2016), и се екранизирани три филма с участието на Рене Зелуегър, Колин Фърт, Хю Грант и Патрик Демпси.