Тъжна Коледа за „Нотр Дам“

Настоятелят на парижката катедрала „Нотр Дам“ разказа за тъжните перспективи на архитектурния паметник. По думите му  храмът е все още е толкова крехък, че вероятността да не бъде запазен е голяма.

Монсеньор Патрик Шове предполага, че възстановителните работи няма да започнат преди 2021 година. А скелетата, с които сега е обградена катедралата, представляват сериозна заплаха за арките на готическия паметник.

„Днес можем да кажем, че има 50 процента вероятност катедралата да оцелее. Има и 50-процентов шанс скелетата да паднат върху трите арки, така че, както знаете, сградата все още е много крехка, – обясни настоятелят. – Катедралата ще бъде в безопасност, когато премахнем останалите скелета“.

Катедралата от XII век се нуждае от реконструкция заради априлския пожар, в резултат на което покривът й изгоря и се срути стълб. Сега само оцелелите арки осигуряват стабилността на храма, но те също са много уязвими.

Факт е, че още преди пожара около сградата бяха инсталирани скелета – 50 хиляди тръби оплетоха задните стени на катедралата – много от тях бяха повредени от пожар. Един от най-трудните етапи в процеса на изчистване на катедралата ще бъде премахването на тези тръби без последствия. Едва тогава ще бъде възможно да се пристъпи директно към възстановяването й, следователно се предполага, че този процес ще започне не по-рано от 2021 година.

„След отстраняването на скелетата ще трябва да се оцени състоянието на катедралата и броят на камъните, които трябва да бъдат премахнати и заменени“, казва настоятелят.

Патрик Шове сподели и „душевната си болка“ заради факта, че през тази година „Нотр Дам“ не можа да осъществи коледни служби за пръв път от времето на Френската революция в края на ХVІІІ век.

По думите му ще са необходими поне още три години, за да могат хората да се върнат в катедралата и да се чувстват в безопасност, но пълната реставрация ще отнеме още повече време. Френският президент Еманюел Макрон си постави за цел да реконструира „Нотр Дам“ до 2024-а, когато Париж ще бъде домакин на Олимпиадата, но експертите поставиха под въпрос спазването на тези срокове.

Друга причина, поради която провеждането на религиозни служби в катедралата продължава да бъде опасно, са тоновете токсичен оловен прах, останали след пожара. Властите все още работят по почистването на историческия паметник.

Сега туристите все още могат да снимат „Нотр Дам“ от близките насипи, но едва ли скоро ще могат да видят отблизо каменните фигури, прочутите прозорци и да чуят органите. Не се знае дали това изобщо ще е възможно. Огромният площад пред катедралата също е барикадиран и бездейства през тази година – на него липсва традиционното коледно дърво, а всички празнични мероприятия са преместени в църквата Сен Жермен лОксероа срещу Лувъра.