Стилът на Джил Байдън: как се облича новата първа дама на САЩ

Новият президент на Съединените щати Джо Байдън ще положи официално клетва на 20 януари 2021 година. В този момент на политическия небосклон ще засвети още една звезда – тази на професор Джил Байдън, която  ще стане първа дама. И въпреки, че лицето й е отдавна познато на елита и обществеността в САЩ, тя тепърва ще приковава още повече вниманието.

 

Шестдесет и девет годишната съпруга на Джо Байдън може да се превърне в глътка свеж въздух. Тя е известна  с любовта си към ярките цветове, модерните силуети и способността си да комбинира тоалетите си  с маски, които се превърнаха в основен аксесоар. Джил се придържа към корпоративния дрес код, обича елегантността, сдържаността и класиката. Въпреки факта, че гардеробът на бъдещата първа дама е пълен с ярки цветове, безупречно скроени рокли и необичайни аксесоари, е трудно да я сравним с Мелания Тръмп, привърженичка на модните тенденции, внесла малко съвременен блясък в стила на първите дами.

Разказваме ви с какво подходът на Джил към облеклото я различава от предшественичките й и как евентуално ще се развива в бъдеще.

 

Блясъкът на Мелания срещу консерватизмът на Джил Байдън

Контрастът между двете дами е особено забележим, когато ги представяме заедно. Мелания е затворена и мълчалива, с ярък външен вид, чиято запазена марка са „надменния“ поглед и модните, екстравагантни и стилни ансамбли. Джил е обикновен преподавател и бивша втора дама на САЩ, която подкрепя съпруга си в политическите му амбиции и никога не допуска модни грешки. Макар да е малко по-консервативна, тя знае какво е модна дипломация и отдавна се е научила да предава послания на обществеността чрез облеклото си. Докато сегашната първа дама носи тоалети, които често могат да бъдат шокиращи (като горната дреха с надпис „Не ми пука“), Джил предпочита сложни, но ефектни тоалети, които за нея са по-скоро униформа, отколкото знак за амбициите й да стане нова икона на стила.

Разликите в подхода на двете дами са разбираеми. Мелания беше буквално хвърлена в новата си роля и трябваше да учи всичко в движение пред зорките очи на многомилионна публика. Джил далеч не е новак в политиката: тъй като Джо Байдън преди това е бил вицепрезидент на САЩ, тя е имала статут на втора дама. Това, разбира се, не звучи толкова престижно, колкото FLOTUS (First Lady of the United States), но животът й със съпруг на лидерска политическа позиция, означава, че Джил Байдън е имала достатъчно време да изследва тази сфера отвътре и да се научи как да избира облеклата си за публични изяви.

Но след като семейството се премести официално в Белия дом, стилът на Джил може да се промени, защото ще трябва да се съобразява с още повече държавни мероприятия и събития.

„Обикновената американка“ като икона на стила

„Преподавател през целия си живот“ – така Джил Байдън определя себе си в Twitter. Притежава четири университетски степени и преподава английски език в Обществения колеж на Северна Вирджиния и през двата си мандата като втора дама на щатите. Тази любов към нейното призвание я направи първата втора дама в историята, която съчетава толкова висок статут с обичайната работа. Джил заяви, че ще продължи да преподава дори след като съпругът й стане президент, което ще бъде поредното събитие в историята на FLOTUS. „Това е важно и искам хората да ценят учителите, да знаят за техния принос и да популяризират професията“, каза тя в едно интервю. Затова не е изненадващо, че Байдън ще се откаже от бляскавите рокли на Gucci, невероятните обувки на Christian Louboutin и чантите Birkin, които Мелания толкова обичаше, и ще избере по-удобни варианти за ежедневието.

Сред тях са лаконичните рокли с права кройка и моделите с ярки цветове, които отдавна са се превърнали в основата на нейния гардероб. Привлекателността на тези рокли се крие в тяхната многофункционалност: през деня те изглеждат чудесно в съчетание с любимите й черни велурени ботуши до коляното, а вечер стоят страхотно в комбинация с обувките на високи токове от нейната колекция. Гардеробът на Джил е базиран на стила на обикновената американка. Раираните ризи, джинсите, обувките и джъмперите, са обожавани от представителите на средната класа в САЩ, а съпругата на Байдън споделя тяхната любов към всекидневния и практичен външен вид.

Поклон пред други първи дами    

   

Но дали Джил Байдън ще продължи да залага на сигурното след като се настани в Белия дом? Възможно е тя да избере да последва примера на една от своите предшественички – Мишел Обама, чийто моден път като първа дама започна с удобни и практични рокли и завърши с преливащи се златни ботуши Balenciaga за 4000 долара. Фактът, че Джил е анализирала точно стила на други дами, пролича в нейния избор за първата й поява като бъдеща първа дама. Съпругата на Байдън заложи на асиметрична рокля със средна дължина с флорален принт на Оscar de la Renta от колекцията Resort 2020, която тя допълни с ярко розови обувки с високи токове.

Дизайнерът на едноименния бранд – Оскар де ла Рента, работеше с първите дами на САЩ до смъртта си през 2014 година. Обличал е много жени от Белия дом, включително иконите на стила Джаки Кенеди, Мишел Обама, Нанси Рейгън и Хилари Клинтън. Има и друго – Оскар де ла Рента е роден в Доминиканската република. Креативните директори Фернандо Гарсия и Лора Ким също са имигранти, обучени от самия кутюрие, преди да застанат зад кормилото на марката през 2016-а, две години след смъртта на дизайнера.

Джил и способността й да предава послания  

Тъмнозелената рокля от колекцията пролет / лято 2021 г. на американския бранд Brandon Maxwell, която тя избра за конгреса на Демократическата партия, също бе показателен за модните наблюдатели. Брандън Максуел е член на ЛГБТ общността и млад дизайнер от Ню Йорк, чието творчество се цени високо от известни личности. Друг намек беше решението й да облече изумрудена рокля от екомодния лейбъл Gabriela Hearst за първия президентски дебат. Имаше ли по-ефективен начин Джил да предаде на публиката посланието, че двамата със съпругът й се грижат за бъдещето на планетата?

Още по-ярки и смели бяха съобщенията на Джил Байдън по време на други мероприятия. За първата кампания на съпруга си във Филаделфия през месец май 2019-а, тя избра черен блейзър с извезана на гърба думата  „Любов“ – послание към града, който често наричат „Град на братската любов“.  През септември 2020-а Джил носеше обувки на Stuart Weitzman с надпис „Vote” – пример за модни лозунги с ясно и точно послание. В тези случаи подходът на Джил към облеклото е в особен контраст с този на Мелания. Съпругата на Доналд Тръмп често използваше скрити модни съобщения, демонстрирайки несъгласието си с позицията на своя съпруг. Напротив, Джил е основният поддръжник на съпруга си, с радост подкрепя Байдън, напомняйки непрекъснато, че съпругът й заслужава да бъде държавен глава. Времето ще покаже дали тя ще продължи да се придържа към тази политика, но модните анализатори определено ще станат свидетели на нови и интересни събития.