Специалност „Мода“ в НХА – 20 години обич и в полза на обществото

„Начинът, по който се обличаш, е начинът, по който представяш себе си пред света, особено днес, когато човешките контакти са толкова бързи. Модата е мигновен език.“

 

Тези думи на Миуча Прада звучат по особен начин, когато влизаш в Галерия „Академия“ на Националната художествена академия, където от няколко дни може да разгледате изложбата „20 години специалност “Мода”. Иска ти се да поспориш с Прада – да, модата е мигновен език – но се учи постоянно, цял живот. Вероятно известният американски комик Еди Кантор ще се включи в спора на наша страна, защото отчита, че за да станеш звезда за една нощ, трябва да си работил през последните 20 години… Историята със специалност „Мода“ започва по-отдалеч.

Първият прием на студенти в тази специалност е през 1999 година и интересът към нея през годините се увеличава. През 2018 г. е приет и първият випуск „Мода“ във филиала на НХА в Бургас. Там днес преподават Боряна Цанева, която над десет години е главен дизайнер на ANDREWS ladies fashion, както и Александър Гергинов, защитил наскоро дисертация на тема „Модна илюстрация“.

„Ние много държахме да помогнем да израсне младо попълнение, което да има и практика, а след това да продължи нашата стратегия“ – сподели специално за Banker Special проф. Майа Богданова, преподавател в специалност „Мода“ още от нейното създаване.

А на въпрос каква е тяхната стратегия, отговорът на проф. Богданова звучи кратко и ясно:

„Да формираме много добре информирани творци с ярки индивидуалности, като развием в максимална степен тяхното въображение и талант, така че те да бъдат много ценни за обществото“.

Проф. Майа Богданова.

Проф. Богданова обяснява, че в отделните години, през които студентите следват в НХА, в тях се развиват различни способности – завършилите „Мода“ трябва еднакво успешно да могат и да експериментират с материи и кройки, създавайки дрехи – уникати, и да изработват колекции прет-а-порте. Факт е обаче, че когато започнат работа в производството, те минават стаж в съответната компания – за да се приспособят към техните изисквания. Освен това и в рамките на следването си в НХА студентите стажуват в управляваната от Бертрам Ролман „Пирин-текс“ в Гоце Делчев. Това е един от най-големите производители на текстил и облекло на българския пазар. „Тази практика в производството е много полезна за нашите студенти“ – подчертава проф. Богданова.

„И след като завършат, студентите са лесно приспособими към различните изисквания в отделните компании, макар и да не могат веднага да приложат всичките си знания в производството“ – обяснява проф. Богданова, която през 80-е години е водещ дизайнер в модна къща „Валентина“, а от 1999 г. започва да преподава в новооткритата специалност.

Тя признава, че през годините винаги е трудно само от рисунките на приемните изпити на кандидат-студентите да прецени кои от талантливите младежи и девойки един ден ще станат толкова добри, че да въздействат на обществото с визията си за облекло.

@eclectiyan, Янчо Спасов, фотография Виргиния Янчева.

„В повечето случаи имаме попадения, но когато не сме успявали, поне сме култивирали висок естетически вкус в тези млади хора“ – споделя проф. Майа Богданова, която и до днес работи в името на тази цел, рамо до рамо с известния живописец – проф. Греди Асса, с проф. Любомир Стойков, имал немалка роля за откриването на специалността, след като в края на 90-е години предизвиква невероятен интерес към световната мода с телевизионното си предаване „От игла до конец“. Сред преподавателите са и известният моден дизайнер и артист със запомнящи се пърформанси – доц. Мариела Гемишева, както и доц. Анна Аврамова, преподавател по „Костюм“, която доразвива стари техники, базирани на традициите ни, с които се създават тъкани. През годините тя включва към тях и нестандартни прийоми. Сред тях са изработка на материи от бактерии, плесен и гъби. Днес студенти, завършили специалност „Мода“, работят по подобни проекти за чужди брандове, работещи в България. Други техни колеги се реализират, като създават стила на водещите, които всяка вечер виждаме от телевизионните екрани. Има и завършили специалност „Мода“, които работят в български и чуджестранни кинопродукции, където отговарят за грима и специалните ефекти. За всички тях 20-годишнината на специалността е празник.

Нейното честване започва още преди пандемията – когато от 20-29 февруари в Чешкия културен център – двадесет от най-добрите студенти, завършили през годините, показват свои дизайнерски решения.

@eclectiyan, Янчо Спасов, фотография Виргиния Янчева.

Всеки студент, завършващ бакалавърска степен в специалност „Мода“, се дипломира с изработването на 7 до 10 модела. И именно едни от най-добрите произведения на модното изкуство могат да бъдат видени в изложбата. В нея са включени и големи фотоси – 70 см на 100 см, на които са заснети работи на завършилите този юни студенти.

Само логото на изложбата и каталога към нея са изготвени от архитект, завършил в чужбина.

Янчо Спасов.

В рамките на изложбата впечатление ни направиха работите на Янчо Спасов, който сподели специално пред Banker Special кое е било най-ценното, което е научил по време на следването си. Умението всеки ден да се учиш, да предизвикваш сам себе си, да правиш всяка поставена дори невъзможна задача възможна. И ако нещо не стане от първия път – да го направиш пак, да бъдеш упорит!

@eclectiyan, Янчо Спасов, фотография Янчо Спасов.

Янчо Спасов сподели, че българската звезда, за която, без да се замисли, би изработил дреха, е Лили Иванова. Това би било нестандартно овърсайз дънково яке с надписи – причината – Лили Иванова е личност с позиция, която е една от малкото, които във времето не са се поддали на масовия вкус и успява винаги да бъде различна и себе си.

@eclectiyan, Янчо Спасов, фотография Виргиния Янчева.

А на въпрос за коя световна знаменитост би предложил свой визуален проект, Янчо Спасов отговори, че би преобразил Ариана Гранде в тоалет от неговата най-нова колекция, която все още не е офциално публикувана. Избира американската певица, защото тя вокално и визуално няма аналог в съвременната комерсиална музика.

Накрая Янчо Спасов сподели и коя българска марка би препоръчал на младите стилни дами. Това е @eclectiyan, тъй като на съвременните хора им липсва изкуството и допирът до нещо уникално, изработено ръчно и с обич.

В рамките на изложбата са посочени имената на всички автори – моделиери и при желание всеки би могъл да се свърже с твореца, чиято дреха си е харесал, за да си да направи поръчка. Но побързайте – изложбата продължава до 27 ноември.