Софийската минерална баня отново става баня

Една от най-красивите и емблематични сгради в центъра на София отново ще изпълнява първоначалните си функции, след близо 35-годишна пауза. Разказваме ви защо и как бе взето това решение.

 

Добрата новина бе споделена преди няколко дни от екипа на „Спаси София“ – неправителствена организация, занимаваща се с проблемите на българската столица и намирането на техните решения.

Ние, гражданите на София, се преборихме и заедно запазихме едно от бижутата на столицата. Конкурсът за концепция завърши и докладът вече е внесен за разглеждане пред общинските съветници! За огромно щастие, Банята отново ще бъде баня, а жителите и гостите на столицата ще получат възможността за едно уникално преживяване – модерен балнеоложки център в старата прекрасна сграда, в самото сърце на София.“ – написаха от „Спаси София“ в своите Instagram и Facebook профили.

Компютърно генерирано изображение на обновената минерална баня.

От „Спаси София“ благодариха и на „Термално-Нормално“, занимаващи се с опазването и възстановяването на старите изоставени обществени бани, и „Софияплан“, организирали конкурса.

Окаяното състояние на балнеолечебницата след 1986-а, малко преди да бъде ремонтирана и превърната в музей.

А сега да разкажем малко и за самата Централна минерална баня, която освен това е и паметник на културата с национално значение.

Стара пощенска картичка на Централната минерална баня.

Архитектурният шедьовър е дело на Петко Момчилов и Йордан Миланов, които заедно с помощта на художника Харалампи Тачев, го построяват в сецесионен стил, повлиян силно и от архитектурните традиции на Източното православие. Банята е построена през 1913 г. на мястото на разрушена турска баня. По време на Втората световна война, след англо-американските бомбардировки над София на 10-ти януари 1944-а, сградата пострадва сериозно – южното ѝ крило е напълно унищожено. Не след дълго е възстановена и продължава да изпълнява ролята си на балнеолечебница до 1986 г., когато е затворена поради лошото ѝ състояние.

Интериорът на сградата, където понастоящем се помещава Музеят за историята на София.

След множество дебати на 17-ти септември 2015 г. (празникът на град София) Софийската централна баня е превърната в Музея за историята на София, където се съхраняват над 120 хил. исторически ценности.

Оттук можете да видите целия план за обновяването ѝ, предложен от „Софияплан“ – https://sofiaplan.bg/wp-content/uploads/2021/04/%d0%94%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4_%d0%91%d0%b0%d0%bd%d1%8f_v04_2021_03_31.pdf .