Пластика на глиган – „най-уцелената работа“ на скулптора Андрей Москов

До 12-ти май, в галерия „Минерва“ на Гранд хотел „София“ имате възможност да разгледате най-новата изложба на скулптора Андрей Москов. Ето още подробности около експозицията.

 

 

Кой е Андрей Москов?

Андрей Москов в ателието си.

Андрей Москов (1958) е скулптор с призвание – той е един от тримата, завършили през 1988 г. курса на проф. Гондов в Художествената академия, и посветили живота си на изкуството. Останалите му състуденти избират друго поприще – нетолкова рисково и трудоемко. Създава малки пластики и монументални скулптори. Автор е на голям брой скулптурни фигури, раздавани като награди.

Прави, например, наградата на частната пловдивска галерия „Ромфея“, изобразяваща меча на гордото тракийско племе беси – единственото на Балканския полуостров, което не е покорено от римляните. Мечът е метър и половина, прав, едноостър и двуръчен. През 2018 г. самият Москов получава наградата „Ромфея“, която сам е изработил. Признава, че бил много изненадан и поласкан, че от едноименната галерия са му оказали високата чест, обявявайки изложбата му, показана през 2018 г., за най-добрата.

Пластика на Андрей Москов, връчвана като награда „Банкер на годината“.

Негова е и пластиката, която всяка година вестник „БАНКЕРЪ“ връчва, отличавайки мениджърите на най-добрите финансови институции, работещи на територията на страната.

Изложбите на Андрей Москов

Андрей Москов е показал над двадесет самостоятелни изложби в България и в чужбина. Негови произведения са притежание на частни колекционери, както в България, така и в САЩ, Русия, Япония, Франция, Италия, Германия, Гърция, Македония, Турция, Белгия, Нидерландия, Южна Корея, Швеция, Туркмения и Казахстан. Негови пластики украсяват домовете на бившия американски държавен секретар Хилари Клинтън, на някогашния кмет на Москва Юрий Лужков и на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Признава в интервю за БАНКЕРЪ https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/v-atelieto-na-andrei-moskov-skulptorut-vidial-vic-v-ruchenicata, че през 90-те години е продавал по пет работи на ден. А от периода, в който имал най-много пари, и ги инвестирал обратно в създаването на скулптури, направил голямо сърце с рога. Вицът в творчеството му присъства постоянно. Неслучайно в последната му изложба в галерия „Минерва“ една от най-впечатляващите му работи е „Ръченица“.

Андрей Москов, Ръченица.

Направил я, малко след като завършил Художествената академия. Вдъхновил се, след като забелязал, че движенията на жената, танцуваща ръченица, му напомнят на змията. Но иначе не свързва духа и излъчването на жената със змиите.

Андрей Москов. Муза.

В най-новата му изложба жената е представена като муза, бъдеща майка, антична статуя с две делви и не на последно място като богинята на победата – Нике.

Най-уцелената работа

Работата, която Андрей Москов смята за най-въздействаща в последната му изложба, се нарича „Глиган“. На въпрос дали е ловец, Москов отговаря отрицателно. Но имайки предвид, че в най-новата си експозиция представя неща, правени в последно време, причината глиганът да присъства, е повече от очевидна. Вероятно си спомняте как през януари 2021 г. ни телевизиите ни информираха за глиган, надбягващ се с ТИР-ове в тунел „Витиня“. Тогава над 120-килограмовото животно бе спасено от служители на „Пътна помощ“. Те го съпроводили с колата си, за да предотвратят инцидент в тунела. След като глиганът излязъл от изхода в посока София, бързо се скрил в гората.

Андрей Москов. Морско дъно.

Други работи, които Москов определя като добри, са „Морско дъно“ и „Владетелят на моретата“. „Морско дъно“ представлява две морски кончета – мъжко и женско – върху пясъчна мида. Те са подходящ сватбен подарък, олицетворяващ тържествуващата любов, хармония и разбирателство в света на подводните течения и най-тъмните океански дълбини.

Андрей Москов. Скорпион.

В изложбата му има и други пластики – идеални за подарък. Те са от серията „Зодии“. И всички са съвършени. Особено скорпионът, на който не е спестена и отровата в жилото. „Уцелен“ подарък би била и пластиката „Сърфист“ – тя може да те пренесе на Хаваите, да те върне в детството, но най-вече да ти вдъхне усещане за сигурност – хванал ли си вятъра и държиш ли здраво платното, никоя вълна – дори най-високата – няма да те уплаши.

Андрей Москов. Сърфист.

Такава смелост и борбен дух влага Андрей Москов в работите си. И това не е случайно – преболедувал е COVID-19 в най-тежкия период, когато няма места по болниците; свикнал е и с по-малкото поръчки и с постоянно пазарящите се клиенти. И не се оплаква. Такова е времето. Надява се, че след пандемията хората отново ще започнат да ценят произведенията на изкуството и да украсяват домовете си с пластики и картини. „Надеждата умира последна“ – признава той с усмивка и припомня съвета на Микеланджело:  „Една скулптура, като я направиш, трябва да я пуснеш по баира. И да стоиш и да гледаш, затаил дъх. С тайната надежда, че нищо няма да й се счупи. Защото, ако остане цяла, значи си си свършил работата. Направил си я така, както трябва!“