И Instagram се включи в борбата срещу кибертормоза

От няколко дни насам потребителите в някои държави могат да изберат опцията дали автоматично да блокират директните съобщения в Instagram, съдържащи обидни думи, реакции или емоджита. Разказваме ви за какво точно става въпрос:

 

Тъй като директните съобщения се смятат за лични кореспонденции, ние от Instagram не можем постоянно да следим за всяка написана дума, изразяваща омраза, или признак на кибертормоз.“ – съобщиха преди няколко дни от известната социална мрежа, която през 2012-а бе купена от Facebook. Ето защо съвсем наскоро тя лансира нова функция за филтриране, която вече достъпна в няколко държави.

Гражданите на Обединеното кралство, Франция, Ирландия, Германия, Австралия, Нова Зеландия и Канада вече могат да решат дали да блокират всички директни съобщения, съдържащи обидни и неприемливи думи, реакции или емоджита.

От тези държави получавахме най-много оплаквания, като най-често ни се жалеха футболисти, които ни признаха, че са постоянна жертва на неприлични предложения, обидни думи и емотикони.“ – обясни пред агенция „Франс Прес“ Клотилд Брион, отговаряща за публичните политики в Instagram.

Клотилд Брион (вясно).

По-голямата част от езика на омразата произтича именно от директните съобщения в социалните мрежи. Ще дадем възможност всеки, който ни сигнализира за подобни проблеми, да може да блокира съобщенията с реч на омразата.“ – допълва госпожа Брион. Очаква се новата опция в най-скоро време да бъде достъпна не само в повече страни, но и в други приложения за комуникация като Messenger и Whatsapp (също собственост на Facebook).

Любопитно е да се спомене, че във Франция вече „няколко дузини неприлични послания“ са били блокирани. За това помага и френската асоциация Génération numérique („Цифрово поколение“), занимаваща се с обучаването на представители на по-младите поколения в боравенето със социалните мрежи. Един от основните уроци, които учат младежите, е как да се предпазват от кибернасилие.

Създадената от Кевин Систром и Майк Кригър популярна апликация вече има над милиард потребители. Затова няма нищо чудно, че дигиталните насилници също са намерили начини да тормозят жертвите си, които предварително са си набелязали. Една от ответните реакции на Instagram бе, че преди две години бе разработен специален изкуствен интелект. Той не само следи за реалната възраст на потребителите, но и ги предупреждава за публикуването и изпращането на неприемливи, обидни и язвителни публикации и съобщения. Впрочем, този март американската компания се опита да представи идеята си за създаването на нова версия на приложението, предназначена специално за непълнолетните му клиенти. Ала решението ѝ бе посрещнато от масово неодобрение – най-вече от страна на родителите.