Съботно-неделните предложения: На гости на Лазар и Цвета

Тази събота е Лазаровден, а в неделя – празникът Цветница, когато поздравяваме всички близки и приятели с имена на цветя. За това и предложенията ни как да прекарате уикенда са свързани основно с тези празници.

Лазаровден в град Камено

В събота (24 април), ако имате път към бургаския край, посетете градчето Камено, което е само на 24 км от морския град. В местното читалище „Просвета-1927“ общината организира лазарски конкурс – „Отворете чемшир порти, Лазаре!”. Участниците могат да бъдат от всички възрасти, като за всяко изпълнение се дават до 10 минути. Освен награди за песни, е предвиден приз и за най-автентична лазарска украса. Лазарките ще обикалят домовете на местните и ще изпълнят песни за здраве.

Лазаруването е български обичай, който по традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в събота преди Връбница. В него участват лазарки – девойки над 16 години, чийто брой не може да бъде по-малък от четиринадесет. Събират се преди изгрев, на уречено място и запяват. После обикалят полето и къщите, танцуват и пеят за любов, плодородие, здраве и семейно щастие. Най-отпред вървят поялиците, които пеят по пътищата, след тях – шеталиците, които танцуват, а след тях девойките, които пеят по домовете за всеки член от семейството. В миналото на Лазаровден младежите от селото са искали ръката на своята избраница.

Според традицията девойката може да бъде лазарка само веднъж. След лазаруването нейния статус се променя – може да си има изгора, да носи гердани и гривни, да си сплита косите и да носи украшения по тях. На Лазаровден лазарките са едновременно и радостни, и тъжни. Причината е, че безгрижният етап от живота им е приключил и те преминават към света на възрастните.

Подготовка за „Умирай трудно“ 7 в село Лозен

В село Лозен, в събота (24 април) от 13.00 часа до 18.00 часа PrepYou организира обучение по стрелба с огнестрелно оръжие. Организаторите са една от водещите компании у нас, предлагащи военни обучения, курсове по оказване на медицинска помощ и сценични тренировки с цел подготовка за екшън филми от военния или полицейския жанр, каквито често се снимат в страната ни.

В първата част от 13.00 часа до 15.30 часа ще ви научат да стреляте с пистолети Glock, Sig Sauer и CZ, с включени 40 патрона. След това – до 18.00 часа ще ви покажат как да боравите с автомати АК-47 и АК-74, с още 40 патрона. Обучението се провежда на английски език. Курсът е подходящ както за начинаещи, така и за хора с повече с опит в стрелбата с огнестрелно оръжие.

„Шестте пингвинчета“ в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив

Ако в неделя (25 април) осъмвате в Пловдив, не се учудвайте – няма случайни неща. От 11.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ може да гледате безспорната класика в жанра – „Шестте пингвинчета“. Детската постановка на Борис Априлов с режисьор Владислава Джамбазова, музика -Владимир Джамбазов и сценография и кукли – Емелияна Андонова – Тотева, е най-новото куклено представление в ДКТ „Константин Величков“. В него са замесени шест пухкави пингвинчета, една страшна бяла мечка, невинно любопитство, весели закачки, истинска смелост и малко аритметика. Основното послание в „Шестте пингвинчета“ е, че истинска смелост проявява само онзи, който знае от какво да се страхува. При малките страхът често прилича на красиво безразсъдство, но то напомня на възрастните за важните истини в живота.

„Магията на българския корен: Цветница“ във Варна

В неделя (25 април) празнуваме Цветница. Поздравяваме и гостуваме на близки и приятели, носещи красиви имена на цветя. В черквите на този ден се отслужват молитви и се благославят върбови клонки, които вярващите отнасят в дома си за здраве.

Във Варна, в парк „Аспарухово“ общината организира фестивал „Магията на българския корен: Цветница“. Той е вдъхновен от българските традиции и събира на едно място всички любители на българския фолклор ”. Ще бъдат пресъздадени редица местни обичаи като характерния за Цветница – „Комичане”. Гостите на фестивала ги очаква богата музикална програма и много игри. Ще има състезание по носене на вода с кобилица и менци, цепене на дърва, носене на бали с вила. Организаторите са предвидили и немалко конкурси, като „Най-гиздава мома” и „Надиграване”. Накрая ще има впечатляващо огнено шоу и лунапарк за малки и големи. В него не пропускайте основото предизвикателство – стрелбата с лък.

Ако в събота сте се възползвали от нашето предложение и сте били в село Лозен на обучение по стрелба, то със сигурност вие ще сте човекът, който ще се прибере у дома с голямата награда.