София пак ще бъде домакин на светлинния фестивал „Лунар“

Интересното визуално събитие, което през 2022-а събра близо половин милион зрители, се завръща с втори формат, напролет.

 

 

Фестивалът на светлините LUNAR („Лунар“) и тази година ще разкраси София: от 11-ти до 14-ти май. Част от най-известните сгради, паркове и площади ще бъдат преобразени в произведения на изкуството чрез помощта на светлината. В „Лунар“ ще вземат участие артисти от цял свят, които ще използват момента, за да разкажат истории, да провокират въображението или да изненадат публиката, чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации.

Фасадата на Народния театър, украсена с героите на Disney Анна и Елза, по случай лансирането на дигитаната платформа Disney+ в България.

Да припомним, че миналата година редица софийски забележителности, като Националния дворец на културата (НДК), Народния театър „Иван Вазов“ и Националната галерия за чуждестранно изкуство, блеснаха с изцяло нови фасади, които зарадваха и малки, и големи. Още повече, че култовото събитие е със свободен вход. Затова не е хич чудно, че второто издание е вече напът.

Бранденбургската врата в Берлин по време на Festival of Lights International.

Фестивалът e частна и независима инициатива на българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO. Той се организира в партньорство с един от най-известните светлинни шоута в света – Festival of Lights International – провеждан в редица световни градове, като Берлин, Мексико Сити и Москва. Събитието ще се проведе с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община, под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.