Сингапур ще приветства посетителите си с „балони“

Преди броени дни богатата град-държава представи нов начин, чрез който ще може да посреща посетителите си, дошли по бизнес работа, по време на продължаващата пандемия. За тях бяха построени около 150 спални, самостоятелни фитнес центрове и стаи за съвещания, за да може хем да пропуснат задължителната карантина, хем да си свършат работата. Ето за какво точно става дума:

 

Съоръжението, носещо името Connect@Changi, ще позволява на хората, дошли по работа в града, да не стоят по 14 дни в карантина, ако не го напускат по време на престоя си. Ето защо на тяхно разположение са над стотина хотелски стаи, вътрешен двор, индивидуални помещения за фитнес и зали за съвещания.

Без тази своеобразна инсталация не разполагате с голям избор – или оставате вкъщи, или летите и щом кацнете в някоя държава, оставате под карантина. Затова Connect@Changi предлага един много безопасен начин да се осъществяват бизнес срещите, спазвайки всички противоепидемични мерки и същевременно подпомагайки по този начин и стабилизирането на икономиката на Сингапур.“ – разказва Робин Ху, ръководител на отдела за международна политика в Temasek и председател на SingEx-Sphere Holdings, пред Business Insider.

Рецепцията на Connect@Changi.

Ето защо не е чудно, че местната власт е решила да създаде така наречения „балон“, с който хем да обслужи пристигащите пътници от летището „Чанги“, хем да не им се налага да се движат свободно из града, докато санитарната ситуация не се подобри. Мястото, където е издигнато съоръжението Connect@Changi, е във вътрешността на Singapore Expo Convention & Exhibition Centre.

Халето на Singapore Expo Convention & Exhibition Centre.

По принцип въпросното хале, голямо 72 464 кв. м., се използва за концерти, конференции и изложения, но заради COVID-19 огромното помещение от доста време насам не се е използвало (освен миналата пролет, когато служи за център за възстановяващи се пациенти от коронавирус). Първата фаза от изграждането му приключва за 14 седмици и сега разполага със 150 уютни спални (броят им ще нарасне до 660 до края на месец май) и споменатите вече 40 конферентни зали. Цената за нощувка е около 384 сингапурски долара (468 лева) и в нея са включени както 24-часовият престой, така и храната и необходимите PCR тестове. Прогнозите сочат, че до края на годината в Connect@Changi ще са отседнали около 1300 души.

Уебсайтът на Connect@Changi.

За да се направи резервация, пасажерът трябва първо да направи справка с уебсайта на съоръжението и да изчака за одобрение. Най-вече се взима под внимание броят на заразените в страната на пътника. Всеки пътуващ трябва да си направи PCR тест 72 часа преди полета, след това ще бъде тестван на сингапурското летище и тази процедура ще се повтори минимум три пъти по време на престоя му в богатия град.

Коридор на Connect@Changi.

Лампичката на всяка стая ще свети в червено, докато гостът не получи електронно съобщение за негативния си резултат, дотогава му е забранено да излиза извън нея. Но ако даде положителна проба, той ще бъде незабавно транспортиран към най-близкото COVID отделение. Впрочем, ще се използва специална совалка, която да превозва пасажерите от „Чанги“ до Connect@Changi. А сега да разкажем малко повече за интериора на новопостроеното място за престой.

Executive King room.

Connect@Changi предлага три вида стаи: Executive Twin room с две стандартни легла, Executive King room с двойно легло и Premier King room с двойно легло и изглед към вътрешния двор.

Premier King room с изглед към вътрешния двор.

Макар стаите да са по-малки от стандартните хотелски стаи, на тях също не им липсват лукс и уют. Освен леглото има голям LCD телевизор, безжичен интернет, баня, микровълнова, електрическа кана, мини хладилник, гардероб, телефон, термостат и бюро.

Банята

Между другото, на съпрузите, на които им се налага да присъстват по едно и също време в Сингапур за бизнес дела, им е разрешено да използват една стая.

Във всяка стая има цвете с йонизираща технология, с която да намали нивата на тревожност и летаргия у всеки гост.

Във вътрешния двор са разположени няколко павилиона, където човек може да седне и да си контактува с другите гости, но всеки е задължен да носи предпазна маска и да спазва необходимата дистанция.

Вътрешният двор.

За нуждите на всеки са осигурени достатъчно на брой вендинг машини (от които се купуват напитки и пакетирана храна), станции за кафе на Starbucks и индивидуални помещения за фитнес, отключващи се чрез QR код от телефона на всеки гост.

Кафе и кафе машини, осигурени от Starbucks.

Конферентните зали могат да бъдат наемани и струват между 15-150 сингапурски долара на час в зависимост от капацитета им. За по-големите зали са осигурени микрофони, стъклени прегради, разделящи събеседниците, и отделни вентилационни шахти.

Една от многото частни фитнес стаи.

За постоянните жители на Сингапур, които имат среща с отседналите посетители, е предназначен отделен вход и тестването за коронавирус не е задължително.

Стая за съвещания, разделена със стъклена стена.

И така, въпреки че Connect@Changi не може да се нарече хотел, още по-малко луксозен, временният „балон“ предлага иновативен начин, чрез който командировките да бъдат по-безопасни и сигурни.

Стая за видеоконференции.

Най-малкото този „добър алтернативен вариант, както го нарича Алън Томпсън, старши управляващ директор в сингапурската фирма Temasek Holdings Limited, е подходящ, докато се стабилизира поне малко настоящата здравна и икономическа кризи. Очаква се, че и други държави също ще последват сингапурския пример.