Интервюто на Уинфри по-голям проблем от онова с Даяна?

Великобритания е притихнала в очакване – след откровенията, направени от Меган Маркъл и принц Хари в телевизионното интервю пред легендарната водеща Опра Уинфри, излъчено по американската телевизия Си Би Ес, всички се питат какъв ще е ефектът от него.

 

Дали то ще предизвика по-голяма криза в британския кралски двор в сравнение с откровенията на принцеса Даяна, направени през 1995 г. в интервюто пред Мартин Башир за Би Би Си, отразили се съкрушително върху поразклатилия се брак на кралските особи?

Според кореспондента на Си Ен Ен Макс Фостър, отразяващ британските кралски дела, откровенията пред Опра Уинфри могат да доведат до по-голяма криза в монархията, отколкото експлозивното интервю, дадено от принцеса Даяна пред Би Би Си преди повече от четвърт век.

 

Разкритията на Даяна през 1995 година

През 1995 г. принцеса Даяна дава ексклузивно интервю за предаването на Би Би Си „Панорама“. В онзи период тя повече от три години е разделена с принц Чарлз, който през 1994 г. в документален филм предизвиква сензация с признанието си, че е имал връзка с Камила Паркър-Боулс (днес негова съпруга). В интерес на истината едва ли това учудва британците, тъй като много преди откровението на принца, в таблоидите години наред се разпространяват какви ли не слухове за специалните му отношения с херцогинята на Корнуол. Но искрените думи на принцеса Даяна: „Е, бяхме трима в този брак, така че беше малко пренаселено“ – се превръщат в онази крилата фраза, която изстрелва интервюто й сред най-гледаните в историята на британската телевизия.

Безспорно, подобен ефект е търсен и с отговорите на Меган Маркъл. А според Фостър, който е запознат с всички интриги около британското кралско семейство, както интервюто с Даяна е предизвикало криза в монархията, продължила години, така и разговорът на Уинфри би могъл да доведе до същото, ако не и до по-лоши последици.

По-конкретно се има предвид факта, че Меган обвинява кралското семейство в расизъм (по думите й от двореца имали „опасения“ за цвета на кожата на сина й), нещо което ще я вкарава в невероятно труден обяснителен режим. Освен това Меган твърди, че тя, като член на кралското семейство, е мислела за самоубийство, но не била подкрепена дори когато отишла да потърси помощ в така наречения отдел  „Човешки ресурси “. Оттам й казали, че не могат да й съдействат.

По-важните акценти в интервюто на Опра Уинфри

За мислите за самоубийство: Меган Маркъл признава, че животът в кралското семейство я поставял в такава изолация, тя се чувствала толкова самотна и й липсвала такава подкрепа, че на нея й се въртели мисли да сложи край на живота си. Когато Уинфри я пита дали е била доведена до ръба на самоубийство, Меган отговаря: „Да“.

После продължава, че не е искала да споделя, че има подобни мисли пред никого, но казала на Хари, защото знаела, че ако не сподели намерението си с никого, просто ще го направи. „Знаех, че ако не го кажа, ще го направя. Просто не исках повече да живея“, казва Меган.

Принц Хари добавя, че след като Меган му признала какви мисли й се въртят в главата, той също почувствал, че се намира на едно „много тъмно място“, но искал да бъде там, за да подкрепи съпругата си.

По отношение на децата: Двойката хвърля две сензационни бомби – първата и най-шокиращата, споделена от Меган, е, че в кралската институция имали опасения по въпроса  колко тъмна може да бъде кожата на Арчи, когато се роди. Хари потвърждава, че е имало такива разговори, но отказва да разкрие кой от семейството му поставял подобни въпроси.

За конфликтите в кралското семейство: Меган споделя пред Уинфри, че макар и да била приветствана от кралицата и други членове на семейството, й била оказана незначителна подкрепа, когато споделила, че мисли за самоубийство и би искала да намери професионална подкрепа. Но от семейството й отговорили – „Не“.

Меган също отрича слуховете, че тя разплакала Катрин, херцогинята на Кеймбридж, по време на кралската си сватба. „Всъщност беше обратното“ – Кейт имала несъгласия с Меган и това я разплакало. Но после съпругата на принц Уилям се извинила и проблемът бил решен.

От своя страна принц Хари говори за своите напрегнати отношения с кралското семейство – баща му, принц Чарлз, спрял да му се обажда, когато двойката се подготвяла да се отдели от кралското семейство.

„Чувствах се много разочарован, защото и той е преживял подобно нещо. Той знае какво е да изпитваш болка. А Арчи е негов внук“ – казва принц Хари.

Малко по-късно принц Чарлз отново започва да се обажда на сина си. „Винаги ще го обичам“, подчертава принц Хари и допълва: „Той ще продължи да бъде един от приоритетите ми и аз ще се опитам да заздравя тази връзка“.

По отношение на „хващането в капан и спасението“: Принц Хари споделя, че и той бил вкаран в „системата“, но не го осъзнал, докато не се запознал и оженил за Меган. „Така тя ме спаси“, казва принцът.

Меган му връща жеста. „Хари, ти взе решение, което със сигурност ми спаси живота – и спаси всички нас“, казва му тя, имайки предвид решението му да се отделят от кралското семейство и да се оттеглят от задълженията си.

В хода на разговора е споделена и една радостна вест: Принц Хари и Меган очакват дъщеричка през лятото.

След интервюто член на британската опозиционна Лейбъристка партия обяви, че Бъкингамският дворец трябва да започне разследване във връзка с твърденията за расизъм, направени в интервюто. А Вики Форд, която е министър, отговарящ за политиките спрямо децата, обяви, че в британското общество няма място за расизъм.