Десет обикновени неща, които са били забранени за жените преди век

Още откакто свят светува, на нежния пол почти винаги му се е налагало да се бори и да отстоява правата си. Само преди стотина години на жените не им е било позволено нито да пътуват без съпруга си, нито да участват пряко в съдебно дело. Това, разбира се, обединява всички представителки на Венера под лозунга “Гласуване за жените” и така се появяват първите суфражетки. Ето защо по случай днешния Международен ден на жената ви разказваме за десет неща, които са били немислими за прабабите ни:

 

1. Пазаруване – само с мъж под ръка

Колкото и налудничаво да звучи, на жените не им е било разрешено да излизат сами от вкъщи – дори и до пазара за хранителни стоки. Не било никак случайно, че трябвало да бъдат в компанията на мъж. Смятало се, че силният пол не само пази нежния, но и го предпазва от прахосване на семейния бюджет за глупости и ненужни никому вещи. Но това не е всичко – някои магазинери изрично не допускали сама жена да прекрачи прага на дюкяните им.

2. Панталоните били предназначени само за мъжете

Добрите обноски изисквали всяка дама да носи само поли или рокли. Не само това – в някои държави било социално неприемливо жените да носят панталони, но в други даже било незаконно. Причината – панталоните били смятани за символ на мъжествеността и бунтовничеството. Добре че прословутата Габриел (Коко) Шанел променила тази тенденция…

3. Гласуването било немислимо

Стереотипите „държали“ жената да седи само у дома и в кухнята, тя не била създадена за сериозни и сурови житейски занимания като политиката. Най-малкото, колкото и грубо да звучи, за силния пол нежният не бил нито достатъчно умен, нито достатъчно подготвен психически, за да гласува. Добре че суфражетките (участнички в движението за предоставяне на избирателни права на жените, наречено суфражизъм) в края на XIX в. и началото на XX в. в Северна Америка, Великобритания и Франция поставят основите на равенството между двата пола. В България трябва да отдадем дължимото на три смели дами – Жени Божилова-Патева (основател на просветното бургаско женско дружество „Самосъзнание“), Димитрана Иванова (първата българка-суфражетка) и Анна Карима (общественичка, публицистка, писателка и съпруга на Янко Сакъзов).

4. Кой би си помислил за банкова сметка

Било рядкост жена да бъде забелязана да влиза и да излиза от банка. На дамите не само не им е било разрешено да откриват банкова сметка на свое име, но и да теглят пари. Ако жената не била омъжена, баща ѝ се подписвал вместо нея върху документите. Все пак и тогава е имало джентълмени с по-революционно мислене, които подкрепяли половинките си в борбата им за равенство между половете.

5. Жени-войници – немислимо

Жените, за добро или зло, са смятани за по-слабия пол. Ето защо не само отсъствали от военните редици, но категорично им е било забранено да се присъединяват към тях. Все пак по времето на двете световни войни те не само служили като медицински сестри, но и през Втората световна активно участвали в производството на боеприпаси, бомби и оръжия.

Оттам насетне не само се появил един от най-известните плакати в света със слогана „We can do it“ (И ние го можем), но в Източния блок девойките, редом с момчетата, взимали участие във военните обучения. А наскоро на жените в американската армия им бе позволено да се гримират и да носят червило, както неотдавна писахме –https://special.bg/zhenite-v-us-armiyata-vse-po-privlekatelni-v-vetche-i-s-tchervilo/ .

6. Мястото им не било в съда

Освен като обвиняеми, жените не били допускани в съдилищата. Мъжете дори избягвали да ги включват сред съдебните заседатели, мислейки си, че са прекалено нежни и състрадателни за сериозността и суровостта на съдебното дело.

7. Контрацептивите – лукс само за омъжените жени

Противозачатъчните медикаменти не били много разпространени до средата на миналия век. Но за омъжените жени било по-лесно да се снабдят с тях, отколкото за неомъжените. Нищо чудно, че това създало допълнителна и ненужна враждебност между „двата лагера“.

8. Пътуване и паспорт само след сватба

Както вече споменахме, на дамите не само не им е било разрешено да излизат сами от вкъщи без придружител, но това важало и за пътуването в чужбина. Само ако жената била омъжена – само тогава имала право да ѝ се издаде паспорт и той бил общ със съпруга ѝ. В останалите случаи жената можела да пътува само с баща си.

9. Бременността била сигурен знак за уволнение

Колкото и сексистко да звучи, не се гледало с особено добро око на бременните жени на работното място. Било нещо напълно „нормално“ жена да бъде уволнена или да ѝ бъде отказана работа, само защото носила втори живот в корема си. В някои държави като Съединените американски щати чак през 1978 г. се прокарва закон, с който се гарантира запазване на работното място на бъдещата майка.

10. Адвокатската професия била просто мечта

Софи Балачовска-Пети.

Макар към края на XIX в. все повече девойки да са могли да се запишат да следват право, на тях не им е било разрешено да практикуват професията си. Но всичко това се променя с французойката от руски произход Софи Балачовска-Пети (1870-1966), която, след като завършва право в Сорбоната, през 1900 г. полага клетва за адвокат. Това е първата жена във Франция, която свободно упражнява професията си, превръщайки се в ролеви модел за мнозина.

И накрая ви поздравяваме с песента на госпожа Банкс от култовия филм на „Дисни“ „Мери Попинз“ (1964) – Sister Suffragete (Сестра Суфражетка) – https://www.youtube.com/watch?v=Ds8cKgPdE6M .