Осми март или какво знаем за историята на празника

Идеята за Международния празник на жената – 8 март – се ражда през лятото на 1910 г. на форум  на международното женско движение в Копенхаген. Тогава немската социалистка Клара Цеткин призовава 8 март да се обяви за Международен женски ден, в който дамите да организират демонстрации и митинги и по този начин да обърнат внимание на обществото какви са проблемите им. Ето какво още знаем за историята на празника?

 

1. Еврейските корени на Клара Цеткин

Клара Цеткин.

Вероятно си задавате въпроса – а каква е причината Цеткин да избере тъкмо датата 8 март. Цеткин е родена в семейство на евреи и в дома й на 8 март отбелязвали празника Пурим. В основата на този празник е историята, описана в Библията – в Книга Естир. Става дума за персийския цар Ксеркс Първи и неговата любима Естир, която спасила еврейския народ от изтребване благодарение на своята красота. Има любопитна предистория – Ксеркс Първи никак не обичал да му противоречат. Когато жена му Астин, която много обичал, започнала да влиза в пререкания с него, той решил да се раздели с нея и да си намери нова. Бил организиран своеобразен кастинг. Така била избрана и най-красивата – Естир. Тя била еврейка, но царят не знаел това. Неговият най-верен съветник Аман пък мразел евреите и успял да издейства от Ксеркс Първи да издаде указ, който дава право на персите да избиват евреите, намиращи се в Персия. Естир обаче успяла да предотврати влизането в сила на решението и дори повлияла на Ксеркс Първи да го промени по такъв начин, че евреите да могат безнаказано да избиват враговете си. Тази законодателна промяна се случила на 13-ти Арда по еврейския календар (Арда е месец между февруари и март) и заради това евреите чествали Пурим след февруари. Датата на празника е плаваща, като през 1910 г. се паднало да е на 8-ми март.

 

2. Празникът на жената като част от социалистическата традиция

Няколко години след 1910 г. срещу Международния ден на жената се надигат работници, които по-късно – след 1919 г. се свързват с Третия интернационал – обединението на комунистически партии от цял свят с център в Москва. Тъкмо в Русия Денят на жените започва да се празнува по начин, който много бързо се превръща в традиция. Първоначално обаче през 1913 г. и 1914 г. на 8 март се чествал Международният ден на работниците, след това на 8 март 1917 г. се провели демонстрации в Петроград (днешен Санкт Петербург). Така тази дата започнала да се приема за Ден Първи от руската революция. Но за да се спечелят представителките на нежния пол за комунистическата идея, по върховете на партията решили да се възползват от първоначалната идея на Клара Цеткин. След 1945 г. Денят на жените се отбелязва официално във всички социалистически страни (където го празнуват също и като Ден на майката).

 

3. Мит или истина е манифестацията на нюйоркските шивачки

Шивачките на протест.

По повод историческите корени на празника –  8 март – някои разказват, че те тръгват от манифестация на нюйоркски шивачки, организирана на 8 март 1857 година. В действителност обаче в никой нюйоркски вестник от онова време не е открит и ред за тази фамозна проява. Eто защо според някои изследователи това е мит, роден близо век по-късно – през 1955 година. Тогава във френския вестник L’Humanité за първи път се споменава за някаква нюйоркска демонстрация, случила се на 8 март 1857 година. Казват, че историята била съчинена на най-високо ниво. Идеята била да се освободи празника от асоциирането му със Съветския съюз и в неговото празнуване да се влее нова енергия – да се представи като празник, честващ борбата на работещите жени. А като добавим, че в онази митична манифестация са участвали шивачки, разбираме, че са и със силно развито естетическо чувство. Да не пропускаме, че са и от Ню Йорк – а през 50-е години на ХХ век в Европа са свързвали Ню Йорк с бляскав живот, джаз и красиви жени. В същото време в мрежата ще намерите снимки, на които са заснети стачкуващи шивачки, за които се твърди, че са от манифестацията на 8 март 1857 година. Има и обяснение защо са излезли с плакати по улицата – протестирали срещу лошите условия на труд, след като във фабриката им избухнал пожар и десетки загинали. Дали обаче акцията им се е случила на 8 март 1857 г., това по никакъв начин не може да се разбере от снимката. Митове около 8 март винаги ще има, важното е да са от полза за празника.