Първият подводен музей отвори врати във Франция

Френската Ривиера е известна със своята вълшебна брегова ивица, богати и красиви градове, прекрасна природа и култовия филмов фестивал в Кан. Но преди няколко дни Лазурният бряг се сдоби и с нова атракция – подводен музей! Ето за какво иде реч:

 

Неотдавна, близо до остров Света Маргарита, намиращ се на 4 км от Кан, британецът Джейсън де Кеърс Тейлър решава да създаде уникален културен център – подводен музей. Ето защо са му нужни шест творби – скулптури, изработени от цимент с неутрално pH, за да ги предпази от солената вода.

Остров Света Маргарита.

Преди да започне с творческата част на своя проект, Тейлър пуска обява в местния вестник, че търси модели. Първоначално избира 40 от отзовалите се местни жители, чиято бройка впоследствие се свива до шестима. Те са избрани на случаен принцип, затова не е чудно, че неговите модели са куратор, предприемач, ученици и стар рибар. Проектът на Тейлър, по който той работи упорито четири години, е финансиран и от градската управа. Но инициативата не е свързана само с изкуството…

Джейсън де Кеърс Тейлър.

Главната цел на инициативата е да се привлече общественото внимание към състоянието на моретата и океаните, което от десетилетия насам се влошава все повече и повече. А също така и да се обърне внимание на неконтролирания риболов: „Подводната екосистема е постоянно замърсявана и съсипвана от човешката активност.“ – алармира Джейсън.

Джейсън де Кеърс Тейлър, работещ върху лицето на Морис, рибарят от Кан.

Рибарят-модел, чието име е Морис, и е на 80 години, се оплаква, че вече хваща само 20% от това, което е хващал преди години, заради свръхриболова: „ Всичко това има огромен домино ефект върху околната среда – нарушено е всякакво равновесие“.

Инсталирането на една от скулпторите.

Ето защо няма нищо изненадващо, че на Джейсън де Кеърс Тейлър първо му се налага да да почисти морското дъно, а чак след това да спусне шедьоврите си. Боклуци, стари тръби, ръждясали двигатели на лодки и кабели са само част от „намерените съкровища“. След това със специални въжета се спуска всяка циментова творба, тежаща около 10 тона. Но най-интересното за този подводен музей е, че той е напълно безплатен!

Част от произведенията на изкуството на Джейсън Тейлър близо до Кан.

Няма входна такса – просто пристигате на даденото място с някоя лодка или яхта и се спускате с шнорхел, очила, плавници и кислородна бутилка.“ – обяснява скулпторът.

А тъй като повече музеи тези месеци са затворени заради противоепидемичните мерки, това е идеалната възможност за посещение. Най-малкото е сигурно, че правилата за стоене на дистанция и носенето на предпазна маска ще бъдат спазени от всички посетители.

Работа на Джейсън де Кеърс Тейлър при Канарските острови.

Да припомним, че това не е първият подводен проект на 46-годишния творец. Неговите скулптури, които са най-вече подготвени за подводно изложение, могат да бъдат видени в Атлантическия, Тихия и Индийския океан – от Гренада до Австралия и Мексико. Освен това Джейсън де Кеърс Тейлър е не само човек на изкуството, но и еколог, фотограф и квалифициран инструктор по гмуркане.