Ще пеят ли руските рапъри патриотични песни?

От Руския федерален резерв планират да организират фестивал на патриотичната рап песен. Идеята е събитието да бъде посветено на Великата отечествена война, като за проявата вече има сигурна публика – служителите на финансово-икономическите ведомства и органите за сигурност в Руската федерация, съобщават местните медии. Разказваме ви за тази любопитна инициатива, препоръчвайки я на кандидат-управляващите особено от патриотичните партии. Но да не се надяват, че могат да купят рап изпълнителите. Ето някои подробности около фестивала:

 

1. За журито

Целта на фестивала е укрепване на духовните и морални ценности в обществото и по-качествено възпитание в дух на патриотизъм сред младежите. Фестивалът ще протече в три кръга: регионален, окръжен и гала-концерт в рамките на младежкия форум „Таврида-Арт“. Дати все още не са определени, но основният организатор на фестивала Анастасия Мехедова вече обяви, че в него могат да участват и популярни хип-хоп изпълнители.

Журито ще включва ръководството на Руския федерален резерв, както и известни изпълнители. Все още съставът не е обявен поименно. Мехедова обяснява, че миналата година трябвало да се проведе конкурс за патриотична песен, но той пропаднал заради пандемията. Сега, за да компенсират, от Федералния резерв са замислили фестивала за патриотична рап песен.

2. Скептицизмът

Карандаш.

Известният руски рапър Карандаш (Денис Григориев) вече бе потърсен за мнение от руските медии и съвсем чистосърдечно призна, че е доста скептичен как хип-хоп музиката ще разпалва патриотични чувства.

„За да се повдигне патриотичният дух, трябва да се откриват нови училища, да се повишават заплатите на учители, лекари и т.н., а не да се използва уличната култура. Патриотизмът е преди всичко да обичаш и да се гордееш с родината си, а не някакви рапъри да четат морал. Рапът ще стане патриотичен, когато има добра основа за това. Но нека не забравяме, че рапът е волна птичка. Както знаете в цирка няма да видите дресиран вълк, така че не вярвам в патриотичния рап” – коментира Карандаш.

И до голяма степен е прав – руският рап, който постепенно все повече заприличва на поп музиката (по отношение на финансовия оборот, излъчваните клипове по телевизиите и успеха сред младата аудитория), въпреки всичко все още е зареден бунтарски. Най-добрите рап изпълнители често пъти се обявяват срещу решенията на управляващите и се подкрепят взаимно, когато някой от тях е на мушката на властимащите. Има обаче и изключения от правилото, когато хип-хоп изпълнители стават проводници на държавни политики. Те така обаче жестоко рискуват да загубят харизмата си на авторитети на улицата.

3. Емблематични примери – рапъри пеят на предизборни кампании

Борис Елцин на предизборен митинг.

Един от първите примери с рапъри, подкрепящи политически фигури, е свързан с известната предизборна кампания на Борис Елцин „Гласувай или ще загубиш“. С нея действащият тогава президент се опитва да увеличи популярността си сред младежта. С тази кампания рап изпълнителите обикалят цялата страна, а песните им, включени в нея, са издадени в два албума. Сред рап звездите, чиято роля не е за пренебрегване за втория мандат на Елцин (1996 – 1999), са Богдан Титомир и група „Малчишник“.

В песента на „Малчишник“ в подкрепа на Елцин звучи следното: „Хей, ти, събуди се, време е да ставаш, време е ти и другите да избирате/ Време е да разберем кой е добър и кой лош, кой наистина е готин, а кой – пълен загубеняк/ Дойде време да решим съдбата на великата страна. И всеки е длъжен да го направи и ти си длъжен да го направиш/ Помисли какво избираш за себе си/ Гласувай, или ще загубиш.“

Години по-късно един от членовете на „Малчишник“ – Андрей Лисиков, известен с псевдонима Делфин, признава, че в предизборната надпревара през 1996 г. спокойно е щял да отиде да пее за лидера на обновената Комунистическа партия Генадий Зюганов, но той просто не му предлагал толкова голяма сума, колкото екипът на Елцин.

„Изборът тогава беше между Елцин и Зюганов, но аз по онова време споделях съвсем други ценности, а и имах нужда от пари – което и наклони везните“ – откровен е Лисиков.

4. Битка за респект

Путин връчва награда на „Битка за респект“.

След 2005 г. по MUZ-TV започва да се излъчва музикалното предаване „Битка за респект“, в което участват най-добрите руски рапъри по онова време (СТ, Джиган, Ди Маста, L’One, Nel). Първите два сезона вървят нормално – сценарият отговаря на каноните на „истинския рап“. Но при третия се появява ново мото на предаването „Започни днес“ и то промотира здравословния начин на живот. На финала отличените получават наградите си лично от президента Владимир Путин и това праща „Битка за респект“ в историята.

Тимати.

Известният рапър Тимати също е подкрепял инициативи на управляващите. Пример за това е прочутото му обяснение в любов към руската столица, което записва заедно с Гуф. То обаче си спечелва рекорден брой нехаресвания. Подобна е съдбата и на творението му „Най-добрият приятел е президентът Путин“. Не на последно място през 2019 г. Тимати представи модна линия – милитъри стил, подкрепена от Министерството на отбраната в Русия. Така че можем спокойно да заложим, че той има големи шансове да е победителят на тазгодишният фестивал на патриотичната рап песен.