Ще стане ли Е.Т.А. Хофман най-продаван в Германия през 2022 година?

През 2022 г. в Германия отбелязват голяма годишнина – 200 години от смъртта на Е.Т.А. Хофман, известен писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, музикален критик и карикатурист.

 

 

В България са превеждани неговите приказки и приказни повести като „Щастието в играта“;„Пясъчен човек. Нощен разказ, любопитен за всекиго“, „Принцеса Брамбила“, „Мадмоазел дьо Скюдери“. Е.Т.А. Хофман е прочут и с влиянието, което има върху свои „колеги“ като Херман Хесе и Томас Ман, както и върху австрийския поет Хуго фон Хофманстал.

Е.Т.А. Хофман.

В Англия повлиява на творчеството на имена като Джордж Байрон, Чарлз Дикенс, Уолтър Скот, Оскар Уайлд, сър Артър Конан Дойл; в Северна Америка – Едгар Алън По твърди, че се е учил от Хофман. В Русия Достоевски разказва, че няколко пъти е прочел пълното издание на хофмановите съчинения – веднъж на руски, а после в оригинал. Михаил Булгаков в романа си „Майстора и Маргарита“ преразказва случки, описани преди това в разказите на Хофман, и във Франция мнозина автори като Оноре дьо Балзак, Алфред дьо Мюсе и Шарл Бодлер признават, че са се вдъхновявали от Хофман.

„Елексирите на дявола“ – известен роман на Е. Т. А. Хофман.

Чайковски пише балета си „Лешникотрошачката“, вдъхновен от немския писател – романтик и пионер – фантаст, а Вагнер създава по негов текст операта „Летящият холандец“. Имайки предвид значението на Е.Т. А. Хофман за литературата и музиката, можем да предположим, че през 2022 г. неговите произведения ще бъдат преиздадени. Но дали някое негово заглавие ще го превърне в най-продавания автор на годината?

През миналата година в Германия са продадени 273 млн. бройки книги, като отделните заглавия са 1 028 469.

Романът, продаден в най-голям тираж, – 700 хил. бройки, е на американската писателка и зооложка Дилия Оуенс. Става дума за романа ѝ „Където пеят раците“, който е преведен и на български.

Дилия Оуенс.

Този роман е труден за категоризиране – в него има от всичко – има и любовна история, и зоология, и криминален трилър. Първо виждаме момиченцето Кая, което след разпадането на семейството ѝ живее напълно само в блатата на Северна Каролина. То е истински Робинзон Крузо – храни се с миди и риба, отглежда зеленчуци, събира птичи пера, животински зъби, растения и кожи.

Научава се да чете, преди да се разпадне семейството ѝ, и така в блатата препрочита само няколко енциклопедии, посветени на природата. Кая си е направила шкаф, в който събира любопитни предмети – експонати, под всеки от които е залепила етикет. Постепенно момичето пораства и се превръща в екзотична красавица, но целият ѝ жизнен опит се гради на наблюденията ѝ в природата и на спомените от вкусните неща за ядене, които някога майка ѝ е приготвяла. Само толкова.

Оригиналното издание на „Където пеят раците“.

В един момент обаче я виждаме в съда – обвинена е в убийството на син на богати бизнесмени. Оказва се, че е била негова дългогодишна любовница, но той я изоставил, а тя постъпила с него, както правят мъжките водни кончета, преди да се чифтосат с женската – кастрират най-опасния си противник, борил се за нея.

Немското издание на „Където пеят раците“.

Всъщност, това е само тезата на обвинението. Защитата твърди, че младият Чейс не е бил убит, а просто е паднал от един фар. Историята има щастлив край – Кая е оправдана и на финала на книгата разбира, че любовта между хората е нещо повече от борба между самци и чифтосване. Звучи романтично. Значи и шансовете на един писател от епохата на романтизма като Е. Т. А. Хофман да намери голяма читателска аудитория нарастват.