Шотландия и най-красивите ѝ пристанища и крайморски градове

Когато става дума за Великобритания, е нормално първоначално да се сетим за Англия – една от най-популярните туристически дестинации в света и желана страна за живот. Но Обединеното кралство е съставено и от Шотландия, и от Северна Ирландия, и от Уелс. Всяка една от тези негови съставни части може да се похвали със собствена хубост, забележителности и история. Ето защо ви разказваме за 6 прекрасни населени места в Шотландия, които обезателно трябва да включите към туристическия ви списък.

 

1. Улапул, Хайланд

Сгушено между високите планини и Лох Брум (езеро на шотландски), Улапул е прекрасно село с богата история. Основано е през 1788 г. от Британското рибарско общество, а негов дизайнер е прочутият шотландски архитект и строител Томас Телфорд (1757-1834). Част от заниманията, които Улапул ви предлага, са разходка из намиращия се в съседство природен резерват „Инверполи“ или похапване на вкусна и прясна риба в популярния ресторант Seafood Shack.

 

2. Неърн, Хайланд

Другата перла на шотландските Високи земи е популярната крайбрежна дестинация – Неърн. Плажовете му са хубави, архитектурата – красива и старовремска, а местното население е любезно и гостоприемно. Интересно е да се спомене, че в миналото населението на градчето било разделено между тези, които говорели на скотс (част от германската езикова група), и останалите, чийто майчин език бил шотландският келтски. За това свидетелства и крал Джеймс VI, който лично посетил града пред 1589 година. Освен романтичните разходки, любителите на животни могат да се насладят на гледката на множество делфини, тюлени, китове и редки птици.

 

3. Оубън, Аргил анд Бют

Името на града се превежда като „Малкият залив“, като пристанището му гледа директно към Вътрешните Хебрдиски острови. Неговите панорамни изгледи, руините на замъка Дюноли и катедралата „Сейнт Кълъмба“ толкова много впечатлили кралица Виктория, че самата тя обявила: „Това е едно от най-очарователните места, които някога съм посещавала“. Част от другите развлечения включват дегустирането на вкусната местна кухня, карането на каяци и екскурзиите с лодка.

 

4. Портри, остров Скай

Разноцветните рибарски къщички със сигурност веднага ще грабнат вниманието ви, но те са само малка част от красотата и чара на столицата на остров Скай. Портри предлага не само невероятни приключения из местните природни забележителности, но в него може да опитате незабравим фиш енд чипс. Освен това Скай е най-големият остров от архипелага Вътрешни Хебриди, чието население е успяло да съхрани през вековете майчиния си келтски език от хиперсилното английско влияние. В днешни дни близо 30% от хората владеят и използват шотландския келтски като първи език, така че със сигурност ще успеете да усетите магията, автентичността и атмосферата на местността.

 

5. Тобърмори, остров Мул

През последните години Тобърмори се прочу доста покрай британския детски сериал Balamory. Затова допринасят и неговите тъй типични цветни и жизнерадостни къщурки. Градчето е не само много популярна сватбена дестинация, но и идеално място за романтичен уикенд. Според една легенда, през 1500 г. до Тобърмори потъва оцелял от Английската флота кораб на Испанската армада, който понася със себе си към дъното сума ти златни съкровища. До сега, обаче, все още нищо не е намерено. Кой знае – може би на вас ще се падне тази огромна чест?

 

6. Плоктън, Хайланд

Неслучайно шотландците наричат селото „Бижуто на Хайланд“. Живописното селце е заобиколено от масивни борови дървета, а заснежените върхове на околните планини са типичен пейзаж от Високите земи. Огледалните води на Лох Карън са обикновено пълни с яхти и рибарски лодки, което е много добър знак. Местните ресторанти и пъбове могат да се похвалят с всякакви рибни специалитети, които ще успеят да задоволят дори и най-капризния клиент. Плоктън е идеалното място за презареждане на тялото и духа и прочистването им от стреса и негативната енергия.