Шест кухненски предмета, които могат да бъдат и природосъобразни

Оставяйки и прекарвайки повече часове вкъщи заради пандемията от коронавирус, несъмнено разполагаме с повече време, за да обърнем внимание на домашната обстановка, в която живеем. Мнозина от нас не си дават сметка колко много неща изискват допълнително грижи и внимание: пребоядисване на стените, смяна на мебелите, пресаждане на растенията… А замисляли ли сте се колко много пластмаса се използва в ежедневието, която допълнително замърсява околната среда? Поради тази причина ви разказваме за шест иновации в кухнята, които не само щадят природата, но пак ще ви свършат идеална работа. А ето кои са те:

 

1. Екологична филтърна кана

Вместо да давате сума ти пари за пластмасови бутилки с вода, особено ако водата от чешмата не е годна за пиене, можете да инвестирате във филтърна кана. Веднъж купена, вие просто трябва да сменяте филтрите ѝ периодично. Някои от добрите примери са моделите на Brita и Aquaphor. Но за тези от вас, които търсят нещо по-сигурно, американската компания Soma също разполага с удачен вариант.

 

2. Памукови торбички за съхранение

За да кажете „стоп“ на найлоновите пликчета, американският бранд Sunshine Series намира решението в торбичките, изработени от памук. Те не само позволяват да се пренасят плодове и зеленчуци, но също така могат да се изпират многократно.

 

3. Сламки от метал или стъкло

Отдавна не е тайна, че пластмасовите сламки за еднократна употреба са сред най-големите замърсители на околната среда. Ето защо редица марки намериха алтернативен вариант  – сламки за многократна употреба, изработени от стъкло или метал. А за тези от вас, които си падат по-луксозния начин на живот, известните марки като Yves Saint Laurent предлагат дизайнерски метални модели, чиято цена за бройка започва от 195 евро.

 

4. Формички за сладолед

След няколко месеца идва лятото, а какъв по-добър начин да му се насладим от приготвянето на домашен сладолед? Американската фирма Onyx неотдавна представи на пазара метални формички за сладолед с дръжки, изработени от дърво. По този начин хем ще получите красиво оформени ледени сладки десерти, хем ще можете да използвате формичките отново и отново.

 

5. Кошчета за компостиране

Компостирането е естествен екзотермичен процес, при който органичните материали се разграждат, за да се получи хумусоподобен материал, наричан компост или биотор. Брандът Alabama Sawyer лично се е погрижил за това, измайсторявайки кошчета-кутии, в които могат да се изхвърлят всякакви биологични отпадъци: черупки от яйца, обелки от банан, листа от цветя и други. След като се напълни всяко едно кошче, то се занася или в градината, или в специално обозначените места за компостиране.

 

6. Метална кутия за храна

Кутиите за храна не са кой знае каква иновация. На пазара се срещат най-вече пластмасовите, а за да се намали тяхното производство и използване, британската марка Black & Blum – металният еквивалент на Tupperware – представя кутии за храна, изработени от неръждаема стомана. Те могат да се използват безпроблемно както в микровълновата, така и в съдомиялната и да се съхраняват в хладилника.