Седемте основни женски забрани на XIX век

Всеизвестно е, че откакто Ева откъсва и отхапва от забранения плод, жените не винаги са били на почит, животът им – не толкова лесен. Забулването, липсата на права, ловът на вещици, без правото на гласуване, уредените бракове… Много било важно една дама да бъде държана “изкъсо”, за да не засрами рода или да опетни честта на семейството. Колкото и странно да звучи, Викторианската епоха (1837-1901) също не е била много лека за представителите на нежния пол. Представяме ви кои са били най-известните табута за една девойка преди два века:

 

 

1. Нито дума за дамското бельо

Точно така, дори и самото споменаване на дамското бельо било забранено – особено на обществено място. Смятало се, че само изричането на думата можело да предизвика нездрав интерес към интимните женски части. Но, когато все пак им се е налагало да говорят за бельото си, викторианските жени казвали: „Това не са неща, за които се говори, скъпа; опитваме се да не ги споменаваме.“

 

2. Горещата вана – смъртен враг номер 1

Колкото и странно да ви звучи, обществото смятало, че горещата вана лишавала тялото от естествените му защити, което на свой ред водело до психични разстройства, треска или нещо още по-лошо. Жените също не били изключение, тъй като силният пол мислел, че къпането с топла вода можело да ги доведе до лудост или до нечисти помисли. Ето защо една дама имала правото да поддържа личната си хигиена само с помощта на студена вода и търкането с гъби, напоени с малко оцет.

 

3. Забраненият спорт

На девойките им било строго забранено да се занимават с каквато и да е физическа активност. Причината била тяхното здраве (доста иронично) и предпазването на техните тела, за да забременяват и раждат деца безпроблемно. Вярвало се е, че физкултурата била особено опасна за жените. Това всъщност се е отнасяло най-вече за дамите със знатен произход, а не за простолюдието… Единствено играта крикет им е била позволена.

 

4. Моля, без въпроси

Дори и преди два века хората се тревожили с какво евентуално могат да обидят събеседника си отсреща. Затова не е чудно, че всичко, изричано от жените, трябвало да звучи просто като изказване, а не като въпрос – особено на вечеря. Например, вместо директно да бъде зададен въпросът: “Как е брат ви?”, се казвало:  „Надявам се, че брат ви е добре“.

 

5. Карането на колело било много похотливо

Две били основните причини за това голямо табу. Първата е свързана с носенето на панталони, които били нужни за по-удобното каране на велосипед. До този момент обществото не одобрявало подобни своеволия от страна на нежния пол. Втората била повлияна от мнението на различни доктори. Те вярвали, че карането на колело можело да възбужда дамите, а те трябвало винаги да бъдат с чисти и невинни помисли.

 

6. Носенето на чанти и покупки било немислимо

Ако в днешно време е напълно нормално да видите мъже или жени по улиците, носещи торби, чанти и покупки, то само преди два века това било наистина рядка гледка – особено за наследничките на Ева. Не само че ненаписаните закони гласели, че носенето на много предмети било знак за лошо възпитание, но на знатните дами им е било разрешено да се разхождат из града само с букет цветя или много малка кутийка в ръце.

 

7. Носенето на грим било на лошо

Макар от дълбоки времена макиажът да е бил считан за неразделна част от дамския тоалет, то през Викторианската епоха се смятало, че това е нещо доста вулгарно и грозно. Било прието една дама да носи само малко пудра и червило, но не и нещо друго. Впрочем, през онези години гримирането било типично само актрисите и проститутките.