Създателят на „Двор на кирилицата“ скоро с българско гражданство

Карен Алексанян – оправният арменец и създател на музейния комплекс „Двор на кирилицата“ в Плиска – скоро може да получи български паспорт. Инициативата по придобиването му е организирана от група негови приятели и фенове. Ето за какво иде реч:

 

Преди броени дни петицията бе внесена в деловодството на Президентството, а наред с нея и необходимите документи в Министерството на правосъдието. Истината е, че Карен Алексанян не се е родил в България, а емигрира в страна ни преди повече от 25 години, установявайки се в град Шумен. След развиването на успешна бизнес кариера, през 2015-а купува земята, на която днес се намира културно-историческият комплекс, и започва със строителството му. Това е единственият подобен център в света, посветен на кирилското писмо.

Господин Карен Алексанян.

Миналото винаги ме е привличало. Опознавайки го, разбирам по-добре света и хората, с които живея. Вкъщи имаше библиотека от 3000 книги, всички на кирилица. С времето все повече ме увличаше историята на буквите и исках да разбера как са се превърнали в писменост на толкова много хора по света. От 20 години съм в България, имам приятели от различни националности и ми е интересно как се пресичат културите ни, от какво се определят ценностите ни…“ – пише Карен Алексанян в официалния сайт на „Двор на кирилицата“.

„Двор на кирилицата“.

Решихме да предложим г-н Алексанян за българско гражданство. Смятаме, че приносът му в културния сектор, за развитието на туризма и изобщо – създаването на този „Двор на кирилицата“, който е феноменален музей в световен мащаб, е изключително ценен. Този човек заслужава повече от всеки друг да получи българско гражданство.“ – обяснява Искра Иванова – председател на инициативната група, предложила Алексанян за български паспорт.

Паметникът на светите братя Кирил и Методий в двора на кирилицата.

Процедурата по събирането на подписите започва в началото на април, като до този момент броят на подписалите петицията надхвърля 11 хиляди. Всички се надяват, че арменецът с българско сърце ще получи новия си паспорт в най-скоро време, например на 24-ти май, когато честваме светлото дело на светите братя Кирил и Методий.

Оттук също можете да подкрепите инициативата – https://www.peticiq.com/-__________-____- .

Алеята на писателите.

Любопитно е да се спомене, че всичките букви от българската азбука са оформени като хачкари. Хачкарът (на арменски „кръст“) е традиционен каменен паметник, отличаващ се с красивите си и богати врязани резби, орнаменти или сцени, който се поставя на видните за арменската диаспора места. Такъв има и в София в градинката „Ереван“ на улица „Владайска“. А освен тях културно-историческият комплекс разполага и с цяла алея с бюстовете на някои от най-видните писатели от България, Русия, Сърбия, Армения, Чувашия и други държави.

Хачкарът в софийската градинка „Ереван“.

Музеят е отворен всеки ден от 09:00 до 18:00 часа, като цените за вход са 8 лева за възрастни, 4 лв. за ученици и за хора над 65-годишна възраст, а за децата до 7 години входът е безплатен. И не на последно място – на 8-ми юни и на 23-ти октомври има вход свободен за всички! Това са датите на рождението и смъртта на покойната майка на арменеца, събудила у него любовта към историята и културата.