Саудитките от Uber вече с право да блокират пътници мъже

Саудитките спечелиха правото да шофират за пръв път през юни 2018 г., а шофьорите от женски пол в Uber в големите градове като Рияд и Джеда са все по-многобройни.

 

Транспортната компания Uber пусна ново приложение за жените шофьори в Саудитска Арабия, която им позволява да блокират пътници от мъжки пол.

Новата функция „Жени – предпочитан изглед“ влезе в сила от началото на април, след като проучване на Uber в Саудитска Арабия през 2018 г. установи, че 74% от жените шофьори не се чувстват комфортно да вземат пътници от мъжки пол. В проучването 31% от дамите заявяват, че се интересуват от шофьорската професия. Новата технология е част от инициатива на Uber,  която цели да накара повече жени да работят като шофьори.

Саудитките спечелиха правото да шофират за пръв път през юни 2018 г.

Саудитките спечелиха правото да шофират за пръв път през юни 2018 г., а шофьорите от женски пол в Uber в големите градове като Рияд и Джеда са все по-многобройни.

„Искаме да дадем възможност на жените от Саудитска Арабия да постигнат икономическите си амбиции и цели, по същия начин, по който това се случва по целия свят. Искаме да стимулираме промени, които са положителни, значими и дават самостоятелност на жените. Тази нововъведена функция ще отвори нови възможности за жените като партньори на Uber, като същевременно ще спазва местните културни норми“, коментираха от компанията.

За да стимулира икономиката и да намали международната критика, 33-годишният саудитски престолонаследник принц Мохамед бин Салман насърчава промените като решението да се позволи на жените да шофират, макар да рискува враждебна реакция от страна на духовенството и други, които се придържат към утраконсервативната уахабитска интерпретация на исляма.

Принцът също се опитва да се хареса на младите саудитци чрез отваряне на страната към повече развлечения, разрешавайки музикални концерти и откривайки първия търговски киносалон в Саудитска Арабия през 2018 г.