Сбъднатите мечти на уморената градска душа

Екоселища в Индия, САЩ и Шотландия

Плодове на авангардни архитекти или на духовни гурута, утопичните градове са интересна алтернатива на съвременния начин на живот. Нулево въздействие върху околната среда, стремеж към равенство, оттегляне от патриархата и капитализма – към това се стремят създателите и участниците в общности заселени в цял свят – от Индия до щата Аризона.

Аркосанти – САЩ, щата Аризона

Посветеният на устойчивото развитие Аркосанти съществува от 70-те години на ХХ век. Авторът на този идеален град – италианският архитект Паоло Солери – е построил в средата на пустинята амфитеатър, кафене, открити лагери и оранжерии, отоплявани със слънчева енергия.

Днес все още незавършеният Аркосанти приема художници, пътешественици, както и нови жители, нетърпеливи да продължат екологичния проект и напуснат обичайните градове – разрастващи се, мръсни и изпълнени с неравенство.

Ауровил – Индия, щата Тамил Наду

В града наричат французойката Мира Алфаса „майката“. През 1968-а тя основава Ауровил (Градът на зората) в средата на индийския щат Тамил Наду. Скъсвайки с обществото и морала на 60-те години на ХХ в. градът от основаването си обединява хора, фокусирани върху вътрешния си свят и изповядващи близки религиозни и политически убеждения.. Половин век по-късно Ауровил има над 2500 жители, дошли от 52 държави. Всеки работи за общността, частната собственост не съществува. Разделеният на жилищни, работни и развлекателни зони град е разположен около духовния център Матримандир. Сградата във форма на златна сфера с безупречно бяла зала във вътрешността е метафора на раждането на новото създание.

Животът в Ауровил може да бъде наблюдаван в мрежата – например в инстаграма на местния онлайн магазин, или по телевизията – Netflix и Buzzfeed показват подробна картина на градския бит в третия сезон на сериала Follow This. Желаещите да поживеят с местните са добре дошли по всяко време – в Ауровил има къща за гости, построена от преработени контейнери, която е достъпна за наемане през Airbnb. В свободното си време те могат да яздят коне, да ходят на йога, на уроци по сърф или да посещават кулинарни майсторски класове, да релаксират с аюрведически масаж и да общуват с жителите на материализираната утопия.

Финдхорн – Шотландия, област Мори

Село Финдхорн е откъснато от неудържимия и шумен свят от 1962 г., когато Питър и Айлийн Кади заедно с Дороти Маклийн се установяват в едноименния шотландски залив.

Днес във Финдхорн живеят около 400 души, обсебени от духовното развитие и живота в лоното на пиродата. Те не са ограничени от доктрини, или някакви религиозни норми. Работят върху малки проекти, управляват разумно стопанството си в полза на околната среда и ограничават експлоатацията на природните ресурси.