Летище Чанги в Сингапур

Летище Чанги в Сингапур за седма поредна година е обявено за най-доброто в света, а най-новото му разширение още повече гарантира абонамента му за титлата.

 

През април 2019-а в Чанги бе открит центърът за лайфстал Jewel. Масивната сграда във форма на поничка е разположена между контролната кула и Терминал 1. За построяването на купола от стомана и стъкло, който увенчава Jewel, бяха нужни четири години и 1.25 милиарда щатски долара. Наполовина луксозен мол, наполовина екваториална гора в закрито пространство, целта на комплекса е да направи изчакването на полети по-приятно.

Построен върху бивш паркинг, Jewel покрива площ от 135 хил. квадратни метра. Висок е десет етажа – пет надземни и пет подземни. Иначе казано –

 

ОГРОМЕН Е

280 магазина и ресторанта са разположени по периметъра на стъкления купол. Има кино IMAX с множество зали, голям супермаркет, хотел. По средата на всичко се намира Дъждовният вихър. Каскадна водна фуния се излива на седем етажа височина през центъра на сградата. С височината си от 40 метра това е най-високият закрит водопад в света. Всичката вода е дъждовна и циркулира денонощно. През нощта водопадът става фон на прожектирано върху него 360-градусово светлинно шоу.

Дъждовният вихър е заобиколен от разположена на четири етажа закрита гора. Сингапур е известен като Града градина и се стреми да го отрази в Jewel чрез Горската долина Шисейдо.

От повече от 900 дървета и 60 000 храста от цял свят се състоят разположените една над друга градини и, разбира се, има пътеки за разходки. Те са отворени денонощно и преминават през градините покрай водопадите. Летището ви съветва да отделите по половин час за всяка пътека, но може би и повече време заради големите тълпи.

Но изграждането на Jewel не е приключило. Небесният парк на петото ниво на сградата ще отвори врати през юни 2019 година. В зоната за отдих ще има стъклен мост с дължина 50 метра, който ще виси на 23 мутра над земята. Въздушни мрежи за подскачане и ходене ще се извисяват 8 метра над Небесния парк. А най-отгоре ще има лабиринти от жив плет и от огледала, пътека за разходки сред причудливо подрязани храсти и пързалки.

Вижте летището