Съботно-неделните предложения – уикенд в преоткриване на рая

Още един ден в рая“ – така пееше Фил Колинс през 1989 година. И оттогава насам сме имали немалко дни в рая. Такъв най-вероятно ще бъде и 30-и януари, когато Фил Колинс ще празнува своя рожден ден – навършва 71 години.

 

Можем да му пожелаем още много дни в рая – този тук, на земята, който се увеличава с всяко райско кътче, което посетим или преоткрием. Този уикенд раят, който познаваме, може да се разшири с още няколко квадратни метра. Ето кои са те.

В събота е празникът на град Търговище, който на 29 януари отбелязва 144 години от Освобождението си. На този ден къщата музей „Никола Симов-Куруто“ – първият знаменосец на Ботевата чета, ще работи с вход свободен от 10.00 часа до 13.00 часа.

А ето какви забележителности не бива да пропускате, ако се намирате в празнуващия Търговище:

Хаджи Ангеловата къща

Хаджи Ангеловата къща е изключителен архитектурно-исторически паметник, разположен в прочутия търговищки квартал „Вароша“. Къщата е изградена през 1863 г. и е собственост на българския търговец хаджи Ангел Друмев. Тя е прочута с красивата си украса – дърворезба и с възрожденския стил, в който е изградена. В нея може да видите красиви мебели, килими, картини, скъпи вещи, както и инструменти, които се използват в лозарството, грънчарството и земеделието. И докато разглеждате мебелите, проверете да не се е скрил някой ангел в скрина….

Славейковото училище

Славейковото училище в град Търговище е паметник на културата с национално значение. То е издигнато през 1863 г. в епохата на Възраждането. Известно е като Славейковото училище, защото във вътрешно-архитектурното му оформление е взел участие самият Петко Славейков. Днес в него се съхранява фондът на Историческия музей на Търговище – над 30 000 музейни експоната. В него ще се почувствате толкова уютно, че като виж сте видели как палави ангели се гонят по коридорите.

Езеро Борово око

В югозападната част на Търговище се намира парк „Борово око“, кръстен на едноименното езеро. До мостчето на езерото могат да се видят водни лилии, а през лятото в него пускат водни колелета. В парка около езерото има ресторант, а на празника е много вероятно да разпънат сергии и да ви поканят на панаир.

Освен Търговище в събота празник вдига и град Кюстендил. Ето кои негови райски кътчета си струва да разгледате.

Каньонът на Шегава

Жителите на Кюстендил могат да се похвалят с невероятно красив каньон – този на река Шегава, която е ляв приток на река Струма и е дълга 10 километра.

На около 1.5 км от устието на реката в коритото й има карстови извори. В миналото водите й са задвижвали колелата на три воденици, а днес – чрез помпена станция – те се използват за водоснабдяване и напояване.

По стръмните места на долината на реката са изваяни причудливи скални образувания с височина повече от 100 метра. Сред тях се открояват пирамиди, зъбери, отвесни стени, игли, както и живописни образувания с конкретни имена, дадени от местните – „Самотнико“, „Тутунярнико“, „Камилите“, „Костенурката“, „Плочата“.

В долината на река Шегава се намират пещерите „Гълъбарнико“, „Дрен дупка“, „Беловащица“.

Крепостта Пауталия

Кюстендил си има и красива крепост – Пауталия, издигната през втората половина на IV век около средище на епископия. На това място е имало седем трикорабни базилики – две от които – при северната порта, били построени една върху друга.

В Историческия музей на Кюстендил може да се види част от реставрираната мозайка на една от базиликите.

Железният мост над река Банщица

Друга любопитна забележителност от по-ново време в Кюстендил е мостът над река Банщица, известен като Моста с голите жени. Той е построен през 1909 г. по проект на архитект Рудолф Фишер и свързва железопътната гара с централния градски площад.

През 1969 г. мостът е преустроен и разширен със стоманобетонна конструкция. Тогава в четирите му края са поставени голи скулптурни женски фигури, символизиращи щедростта на кюстендилската природа (плодородието, горещите минерални извори) и партизанското движение. Те са направени от скулптора Любен Димитров, който ги е изваял от бял врачански камък.

А ако през уикенда нямате никакво желание да се разхождате по железни мостове с голи жени от масивен бял врачански камък, заложете на по-облечени или по-въздушни и преживявания.

Чудеса от прежда

В съботния ден, от 11.00 часа, в Театър „Ателие 313“ в София може да гледате спектакъла „Чудеса от прежда“. Негов автор е Стефка Минева, а режисьор – Катерина Илкова. Музиката е на Павел Васев. Разказва историята на Кралят и Кралицата от едно далечно царство от прежда. Те обичали да спят до късно и да сънуват.

През това време малката принцеса – дъщеря им оставала сама и си играела с непозволени неща. Родителите й се ядосвали и я заключвали на „страшния таван”, но и там се оказало крайно небезопасно за нея – тя намерила ужасни вълшебни хапчета, скрити в най-тъмното кюше.

Какво се случило после, ще научите, ако отидете да гледате „Чудеса от прежда“.

Въздушната принцеса

В неделя, 30 януари, от 11.00 часа, може да се насладите на още една зла магия – в общинския театър „Възраждане“ ще се играе спектакълът „Въздушната принцеса“.

Автор на пиесата е Джордж Макдоналд, режисьор – Любомира Костова. Сценографията и куклите са дело на Мила Дикалова. Куклите ще оживеят благодарение на актьорите Виттория Николова, Йордан Ръсин, Георги Златарев, Мариана Жикич, Жана Рашева.

В основата на сюжета е зла вещица, която проклина кралската дъщеря вечно да лети, вместо да стъпва по земята. Другото проклятие, което изпраща вещицата, е принцесата да не може да изпитва състрадание към чуждото нещастие.

Прокобата се пропуква само около едно езеро – това е единственото място, където принцесата се преобразява – тя започва да може да стъпва здраво на земята и да изпитва чувства, докато плува в езерото.

Един ден в безгрижния живот на царството настъпва промяна. То е нападнато от вражески сили, които пленяват родителите на летящата принцеса. Нея обаче я вижда синът на нашественика. Младият принц от пръв поглед се влюбва в принцесата, но тя оможе да му откликне на чувствата само докато плува в езерото.

А какво се случва по-нататък, ще разберете, ако проследите докрай спектакъла „Въздушната принцеса“. И вдъхновени от любовната история, ще започнете с летящ старт новата седмица.