Съботно-неделните предложения – техно, Капана, Великденска радост

Този уикенд е повече от специален – Велика събота е, когато православната църква почита последния ден от Страстната седмица преди Великден. Ето и тематичните ни предложения.

 

 

 

Велика Събота

В този ден християните си припомнят погребението на Христос, как слиза в ада, за да спаси намиращите се там души и да обяви, че няма смърт, а живот вечен. В храмовете богослуженията започват от сутринта и продължават до края на деня.

На Велика Събота преди изгрев слънце в църквите се замесват великденски обредни хлябове, а в къщите – домашни козунаци. В съботния ден могат да се боядисват яйца. Те, както и козунаците, са израз на почит към Христос. През целия ден в храмовете се освещава храната, приготвена за празничната трапеза на Великден.

Събота вечер плащеницата, която е изнесена на Разпети Петък пред църквата и е сложена върху маса, под която минават вярващите в знак на покаяние, се внася обратно в олтара. Минути след това започва шествие с кръста. Храмът се обикаля със свещ, която трябва да се занесе мълчешком вкъщи, като се внимава да не угасне.

Точно в полунощ, в събота срещу неделя, християните се поздравяват с „Христос воскресе!“ и отговора „Воистина воскресе!“ и си пожелават здраве и благоденствие.

Techno Bansko High & Deep Festival в Добринище

Ако в събота сте отпрашли към планините и се намирате тъкмо в Добринище – градът, заобиколен от три планини – Рила, Пирин и Родопите, не пропускайте уникалния фестивал с техно музика. Techno Bansko High & Deep Festival е еднодневно събитие, което започва в 12.00 часа и завършва в полунощ. Провежда се в „Планински клуб България“ – Добринище. Очаквайте 12 часа техно, танци, коктейли и страхотни неща за хапване. Противоепидемичните мерки ще се спазват строго – броят на билетите е ограничен, за да може всеки да има достатъчно място за танци и спазване на дистанция.

Ицо Хазарта – в кино Cabana

В съботния ден, който се пада на 1 май, ако сте се затъжили за мажоретките от манифестациите по случай деня на труда, може да отидете на концерта на Ицо Хазарта. Започва в 20.00 часа в кино Cabana, в парка на НДК. Ако Ицо Хазарта не е вашият любим изпълнител, то отидете на платформата Greet.bg и няма да съжалявате. Тя е създадена специално за поздрави и видеосъобщения, които известни личности от сферата на шоубизнеса – музиканти, актьори, стендъп комедианти, спортисти, модели и инфлуенсъри, могат да запишат за вас и вашите близки и да ви изпълнят с невероятна радост и положителни емоции. Имайте предвид само, че поръчате ли си днес видеопоздрав от любимия изпълнител, то няма да го получите веднага, а в рамките на една седмица. Все пак и звездите празнуват Великден…

Великденски базар в „Капана“ в Пловдив

Ако празничните дни ги посрещате в Града под тепетата, включете в плана си великденския базар в арт квартала „Капана“. Очакват ви най-талантливите арт бижутери, работещи с алтернативни и нетрадиционни материали. Може да си купите и ръчно изработени портфейли, герданчета, гривнички, много вкусни сладки и понички, включително може да изпиете кафе – експлозия с вдъхновяващ вкус и аромат.

Великден в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в София

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“

В неделя, на Великден, си доставете удоволствието да послушате хора на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ до Женския пазар. Освен с песнопенията, които се разнасят от църквата и омиротворяват всичко наоколо, църквата е известна и с ценния си иконостас и амвон, изработен в най-добрите традиции на Тревненската школа от майсторите Марангозов и Славков. Храмът е построен по проект на арх. Николай Торбов (1896 – 1909), който е предвидил да има стенописи само в централния купол.