Да откриеш скъпоценен камък на 50 милиона години

Не всеки ден можеш да се натъкнеш на много ценна находка, но на 8-годишната Тереза Първанова от Поморие изведнъж ѝ провървява. Преди броени дни второкласничката намира много ценен скъпоценен камък на възраст 50 милиона години. Разказваме ви какво представлява този дар от природата.

 

Малката Тереза не се различава по нищо от своите съученици – обича да си играе навън, да ходи в мола, да „чопли“ телефона. Но също така има и много интересно хоби – да намира и събира скъпоценни камъни от цялата страна. Именно родителите на момиченцето го запалили по това нетрадиционно занимание.

Тереза с майка си.

И така един ден, докато Тереза била сред природата с родителите си, тя попаднала на доста интересен камък: „С мама и тати се чудехме къде да отидем. Мама искаше да събираме камъни. Отидохме на една река и започнахме да търсим.“ – разказва момиченцето.

Септарията.

От начало всички си мислят, че Тереза е открила поредния камък, но всичко се променя, когато майката – Петя Първанова го изпраща за изследване на гемолози. Оказва се, че това е не какъвто и да е камък, а септария – оформена преди около 50 млн. години в резултат на вулканични изригвания.

Изшлайфани септарии.

Търсим минерали, кристали, фосили. Септарията е именно такава вкаменелост, която представлява интерес за нас. Тя е глинена конкреция, която в резултат на дехидратацията се пропуква и образува в средата точно седем лъча. Това я прави много специфична и е рядка находка за България. Всъщност, Тереза откри първата септария у нас.“ – казва гордата майка.

Малката откривателка – Тереза Първанова.

Предвижда се натуралният шедьовър да бъде дарен на музея „Земята и хората“ в София, а малката Тереза да получи сертификат като негов откривател. И докато малката авантюристка продължава да търси и разглежда внимателно камък след камък, очаквайки следващото си голямо откритие, тя не спира да мечтае за деня, когато ще стане опитен геолог.