Съботно-неделните предложения – театър, танци, турове, гурме

На 5-ти юни отбелязваме Световния ден на околната среда. Добър повод да засадите здравословните цвекло, моркови, царевица, ряпа, магданоз или копър. Ако държите повече на естетиката, боднете по някоя петуния или бегония, или по някое супер полезно цвете като невена или амаранта. А ако изобщо не сте от запалените градинари, може да купите красиво цвете в саксия и да го подарите на някого. Ето и нашите предложения кого да зарадвате.

Цвета Балийска от театралната работилница на Фестивала на авторския театър

Цвета Балийска.

В събота (5 юни), от 10.00 часа, в пространството на Нов театър НДК, се открива Фестивала на авторския театър. Първото представление е авторският моноспектакъл Game оver на Ованес Торосян, който ще води и творческата работилница „Събуди твореца в себе си“. Заедно с него ще бъде и Цвета Балийска, от която ще имате възможност да научите полезни театрални игри и упражнения, които провокират спонтанност, развиват креативност и адаптивност.

Фестивалът на авторския театър ще продължи и в неделя. Организаторите на събитието – театър „Драмеди“ и част от сдружение „Творци“, са ви подготвили много изненади – нови театрални постановки от български и чужди артисти и независими компании, с акцент изцяло върху авторското съдържание. Ще бъдат представени и не толкова познати жанрове като танцов театър, playback театър, импровизационен театър. В съботния ден от 15.30 часа не пропускайте концерта на „Драмеди Бенд“ на стълбите пред Нов театър НДК.

Най-чаровната певица от традиционния „Народен събор“ в Пловдив

През уикенда в Пловдив, в парк Лаута, ще се проведе традиционният „Народен събор“, в който ще участват над 4 000 изпълнители от цяла България. Специално за фестивала организаторите – Димитър Михов, Петя Михова, фирма „Ясмина“ и район „Тракия“ – са ви подготвили хоротеки на открито (в събота от 18.00 часа до 23.00 часа с DJ Цецо Йошев), уроци по народни танци (с учители от PostArt – в събота от 11.00 часа и в неделя от 15.00 часа), училище по музикални инструменти, алея на занаятите, възстановки и изложби.

Най-усмихната екскурзоводка от туристистическите турове из Бургас

Burgas Free Tour организират безплатни туристически обиколки из Бургас. Освен този уикенд ще имате възможност да се възползвате от тях всяка събота и неделя до 20 юни. Започват от Часовника точно в 10.00 часа. Екскурзоводи ще ви бъдат доброволци – ученици и студенти, прегърнали мисията да  ви покажат красотите на Бургас. Турът преминава през 13-те задължителни места за всеки, който иска да опознае крайморския град. За всяко място гидовете ще ви разкажат както непознати факти, така и приказни легенди. Ако сте с гости от чужбина, също се възползвайте от обиколките – ще ви разкажат за красотите на Бургас и на английски, и на немски език.

Продавачката на най-вкусен десерт на Фестивала на уличната храна на Женския пазар

Този уикенд за пета поредна година се организира Бакхус StrEAT Fest в пространството между улиците “Цар Симеон” и “Св. Св. Кирил и Методий” на Женския пазар. От 10.00 часа до 22.00 часа ви очакват над 70 изложители в специално обособените тематични зони – кафе, лимонади и сиропи, бири, вина и коктейли и високоалкохолни напитки, ресторанти, десерти, джелато, печива, както и гурме творения за домашни любимци.

Близо 20 ресторанта ще предлагат храна, приготвена на място. Очаквайте мексиканска, азиатска, италианска и френска кухня, а също и емблематичните за САЩ бургери и барбекю. Тази година ще дебютират Vienna Café & Restaurant с австро-германски деликатеси и Chicken X – с пържено пиле по тайна рецепта със сос от мед и трюфели.

За настроението ви ще се погрижат музиканти както от България, така и от Бразилия и Ирландия. На специално обособена сцена ще има кратки майсторски класове по готвене със зехтин, по съчетаване на вино с храна и по приготвяне на домашна италианска пица. Ще ви дадат и ценни съвети как да храните домашните си любимци.

Важно е обаче да знаете, че заради противоепидемиологичните мерки, плащането е единствено и само безкешово – с карта или през избран мобилен портфейл на телефона.

И накрая – запазете от ентусиазма си подобаващо да отбележите Световния ден на околната среда за Екопавилиона в Южния парк

В неделния ден от 12.00 часа до 18.00 часа ще имате възможност да се отървете от ненужния ви текстилен отпадък или от стари, малки електроуреди, като ги занесете в специално открития за целта екопавилион в Южния парк. Той се намира на главната алея срещу паметника с птиците. Очаква ви поощрителна награда. Експерти от Столична община ще ви разкажат как може да замените старите отоплителни уреди с нови и как да се включите в техни инициативи за залесяване и облагородяване на зелените площи. От „Екоравновесие“ ще доведат и някои от своите четириноги любимци, като всеки, който има желание, ще може да ги разходи. А ако по време на разходката изведнъж осъзнаете, че не може да си представите как ще върнат отново в приюта този пухкав Шаро, може и да си го осиновите. Но помислете добре преди това – до неделя в 12.00 часа имате достатъчно време да обмислите решението – близо 50 часа.