Съботно-неделните предложения – рисувайте с ножици

Тази събота и неделя имаме двама рожденици с невероятни гласове – на 12 декември отбелязваме 105 години от рождението на Франк Синатра, а на 13 декември – за своя 31-и рожден ден ще черпи Тейлър Суифт. И ако вече сте наясно какъв да бъде музикалният фон за уикенда ви, ето какви още интересни неща може да правите.

 

Рисувайте с ножици, вдъхновени от Матис

Анри Матис, Джаз (1947).

Ако мечтаете за спокойствие през декември, най-добър съвет може да ви даде известният френски художник Анри Матис, който е празнувал рождения си ден тъкмо в последния ден на годината – роден е на 31 декември 1869 година. Целия си живот той посветил на една голяма мечта – да създава изкуство на баланса, чистотата и спокойствието – лишено от всякакви депресиращи теми – изкуство, успокояващо, като уютно кресло, в което човек си почива след тежък изморителен ден. Матис е известен с изящния си стил на рисуване, в който по неподражаем начин си играе с цветовете. Останал е в историята на изкуството и с колажите си от хартиени изрезки.

Именно от Матис британският преподавател и художник Франсис Станфийлд черпи вдъхновение за своя онлайн арт клас https://www.eventbrite.co.uk/…/henri-matisse-online… По време на него той ще ви научи да рисувате с ножици! Класът му започва от 16.00 часа българско време и ще продължи един час. Всеки е добре дошъл и ако има допълнителни въпроси, може да ги изпрати на имейл на адреса londondrawinggroup@gmail.com или на eventbrite. Курсът не е безплатен, но всеки е приканен да плати, толкова, колкото може. Ако сте в затруднена ситуация, може да обясните случая си в писмото, което пратите на вече посочения имейл. За провеждането на урока по рисуване с ножици, ще са ви необходими: ножици! хартия – препоръчително е да е цветна; страници от списания, вестници, опаковъчна хартия, фолио за декорация – все неща, които лесно могат да се режат. Вземете листенца и цветчета, като те могат да са както току-що откъснати от градината, така и хербаризирани. Не би било лоша идея да вземете щипки или щифтове за хартия, парчета картон и самозалепващи се ленти.

 

Софийски международен литературен фестивал

Едно от най-значимите литературни събития в страната – Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал – тази година ще се проведе изцяло онлайн – на страницата на фестивала във „Фейсбук“ – https://www.facebook.com/sofialiteraryfest/.

Програмата ще е богата със своите над 60 участници от 9 държави. Участията на чуждестранните гости ще бъдат с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала, освен цялата програма, ще бъдат качени и записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод.

След края на Литературния фестивал ще бъде направен и плейлист в Spotify, където всички разговори ще бъдат достъпни.

В събота (на 12 декември) ви препоръчваме няколко важни срещи с писатели: от 14.00 часа не пропускайте финландската авторка Селя Ахава, известна у нас с книгите си „Преди да изчезне мъжът ми“ и „Неща, които падат от небето“. Малко по-късно – от 18.30 часа е срещата с известния поет и писател Георги Господинов, след това – от 20.00 часа ще може да се запознаете с британския му „колега“ Крис Клийв, познат на българските читатели с „Другата ръка“ и „Възпламеняване“. В неделя (13 декември) не пропускайте срещите с двама израелски автори – от 13.00 часа ще ви се представи Ешкол Нево, чийто роман „Три етажа“ е издаден у нас само преди месец, а от 18.00 часа е срещата с най-четения израелски писател по света – Етгар Керет. Ако все още не сте чели нищо от него – си струва да поправите грешката, защото както пише литературният критик Кайл Смит от „Обзървър“ – „Това, което Керет може да направи с шест абзаца, болшинството автори не могат и с 600 страници“.

 

Международен документален филмов фестивал

София Документал е първият в България международен документален филмов фестивал с фокус върху човешките права. Тази година могат да се видят 15 филма, които ще бъдат достъпни от 10 до 18 декември на платформата на фестивала https://vimeo.com/user127545669/vod_pages . Сред тях са документалният филма за M.I.A., MAYA или MATANGI – трите имена на известната изпълнителка на Bad Girls, Paper Planes и Borders; екранизацията на живота на Банкси – прочутият уличен артист, който е един от най-разпознаваемите образи на политическия активизъм днес.

В събота от 18.00 часа не пропускайте среща с българския екип, част от „Право на помилване” – филмът, спечелил „ДокЛайпциг“ през 2019 година.  Сценаристът Георги Тенев и редакторът Калина Гарелова ще ви разкажа любопитни подробности около неговото създаване, като разбира се, вие преди това може да гледате и самия филм. В неделя от 16.00 часа е дискусията с режисьора на филма „Море от сенки” – Рихард Ладкани. Ладкани създава филми, които предупреждават за промените в климата и трагичните последствия върху природата, предизвикани от човешката дейност. Но филмът „Море от сенки“ говори сам по себе си. Той е продуциран от National Geographic и е по идея на Леонардо ди Каприо. Изключително емоционален е – въвлича в два съвсем различни свята: единият, потопен в мрачните среди на престъпната търговия на полуостров Долна Калифорния, а другият – в морските дълбини, посветен на мисията за спасяване на животи. Със сигурност ще ви вдъхнови за смело гмуркане в новата седмица, готови да изпълните всякакви жизнеутвърждаващи мисии.