Анджелина Джоли със съвети към жените, които се страхуват от домашно насилие

Мнозина очакват с нетърпение коледните празници, но за тези, които се сблъскват с домашно домашно насилие, празниците се превръщат в изпитание. Четиридесет и пет годишната Анджелина Джоли записа изявление, в което даде съвети на жените, които се страхуват, че ще бъдат подложени на насилие в семейството.

 

По време на празниците хората си остават вкъщи и пият, което може да доведе до конфликти и потенциално опасни ситуации за тези, които страдат от домашно насилие. Джоли отбелязва, че жените трябва да „говорят с някого, да се опитат да намерят съюзници, които могат да им помогнат при извънредни ситуации“, за да защитят себе си и децата си.

„Например можете да се споразумеете с приятел или член на семейството за кодова дума, която да им даде знак, ако имате проблеми. Тъжно е да се говори за това, но трябва да сте подготвени, че не всички приятели или роднини винаги ще ви повярват и ще искат да ви подкрепят. Често на помощ се притичат напълно непознати: хора, които сами които преживели насилие, както и религиозни общности “, каза Анджелина.

Актрисата призова жените все пак да не се отчайват, но подчерта, че те преди всичко трябва да са внимателни спрямо ситуацията, в която се намират. „Само вие наистина знаете в каква опасност се намирате, и, докато не намерите подкрепа отвън, може да се почувствате съвсем сами”.

В изявлението си Анджелина се обърна и към онези, които биха могли да станат свидетели на подобни драматични ситуации. Тя каза, че хората, на които е поверена информация за жестоко отношение, трябва да я приемат сериозно и да застанат на страната на жертвите, да ги изслушват, а не да ги съдят.

„Опитайте се да разберете огромния емоционален, финансов и правен натиск, с който те вероятно ще се сблъскат, предвид факта, че са принудени да мълчат за случилото се с тях. Имайте предвид, че те съвсем реално биха могли да страдат от психологическа травма или постравматичен стрес. Ако смятате, че някой, когото познавате, може да е уязвим в това отношение, опитайте се да не го изоставяте. Ясно му покажете, че ще бъдете до него. Друго нещо, което всички можем да направим, е да се образоваме. Научете повече за домашното насилие. Научете как травмата засяга нашето здраве и може да доведе до биологични промени, особено при децата. Отнесете се към тези въпроси сериозно “, посъветва Джоли.

Да напомним, че актрисата отдавна отделя специално внимание на темата за домашното насилие. През ноември Анджелина направи изказване по темата на Втората Международна конференция на ООН „Действия в интерес на жените и мира“.

На форума тя отбеляза, че „насилието в семейството рязко се е засилило по време на пандемията”. По-рано актрисата написа и есе за положението на децата в социално слабите семейства по време на кризата, свързана с COVID-19.