Вкусно и любопитно: 7 традиционни коледни напитки

Коледа наближава, а с нея и празничното настроение и консумирането на сезонни вкусотийки. Но освен щолена, тиквеника и панетонето, има и най-различни напитки, вдъхновени от този светъл празник. Запознаваме ви със 7 традиционни коледни питиета от четирите краища на света, които можете да приготвите за Бъдни вечер или Рождество Христово.

 

1. Чили – Кола де Моно

Докато чилийците очакват пристигането на Дядо Коледа, почти във всяко домакинство се приготвя традиционното питие Кола де Моно. Въпреки разнообразните си варианти, оригиналната рецепта се състои от мляко, кафе, яйца, подправки като канела и карамфил, и ракия. Готовата напитка се сервира студена или на стайна температура. Според легендата, след като изпиете коктейла, трябва да се покатерите на някое дърво и да се полюлеете като маймуна – все пак Кола де Моно на испански се превежда буквално като „опашка на маймуна“.

2. Швеция – Гльог

Още в първата неделя на Адвента (предколедна традиция в западните църковни общности, започваща от последната неделя на ноември и продължаваща общо четири седмици до Бъдни вечер, през всяка от които се запалва по една свещ от специален венец, отбелязвайки по този начин приближаването на Рождество Христово), шведите се събират на по чаша гльог или греяно вино. Макар това алкохолно питие да наподобява на немския глювайн – традиция, типична за германските държави, шведската версия е малко по-различна. В голям съд се варят в продължение на 30 мин. червено вино, водка и портокалова кора, към които впоследствие се добавят карамфил, канела, джинджифил или кардамон. Готовата напитка се сервира с филирани бадеми.

3. Северна Америка – Яйчен пунш

Тази типична коледна напитка, позната на английски като eggnog и във френска Канада с името lait de poule, се приготвя от мляко, захар, сметана, яйца и канела; не е изключено да бъде овкусена и с алкохол. Яйчният пунш е толкова популярен в Съединените щати и Канада, че често може да бъде купен от някой супермаркет. Любопитно е, че яйчният пунш с ром е бил сред любимите питиета на първия американски президент Джордж Вашингтон.

4. Ямайка – Лападов пунш

Специфичният пунш се приготвя от сушен цвят от лапад, бял ром, пресен джинджифил, анасон, канела и чили. Питието отдавна се възприема като символ на споделянето, затова е съвсем в реда на нещата близки хора да си си го подаряват взаимно за Коледа. Всъщност ямайският коктейл не е свързан пряко с Коледните празници, просто след като лападът се засади през август, цветовете му са готови за събиране през последния месец на годината. Освен това ямайският лапад е по-различен от този, който сме свикнали да консумираме в България.

5. Ирландия – Хот Тоди

Популярното ирландско коледно питие, познато още и като горещо уиски, представлява смес от уиски, мед и лимонов сок. В англо-саксонските държави Хот Тоди дължи популярността си на факта, че лимонът и медът са много полезни за болното гърло. По този начин горещата напитка хем служи като лекарство, хем сгрява през студените дълги декемврийски нощи.

6. Мексико – Понче навиденьо

Коледният мексикански пунш се приготвя със затоплянето на вода със захар и канела върху слаб огън, към които после се добавят глог, ябълки, гуава, синя слива, тамаринд (индийска фурма) и хибискус. Понякога се добавят вино или текила за подобряване на вкуса. Някои семейства оставят чашите си с пунш над огъня в камината, за да може целият дом да се ароматизира с благоуханието на канела и цитрусови плодове.

7. Великобритания – Уасейл

Първите писмени сведения за питието датират от Средновековието, когато с приготвянето му отбелязвали успешната и богата годишна реколта от ябълки. Името на коктейла произхожда от англо-саксонското wæs þu hæl, което се превежда като „за твое здраве“, а обичаните му съставки са ябълков сайдер, парчета от ябълка и портокал, подправки (канела, карамфил) и захар. Уасейлът е толкова популярен в Англия, че често фигурира в текстовете на традиционни коледни песни.