Самолетни тайни: Къде отмарят стюардесите и пилотите

Докато пътуваме на много далечни разстояния със самолет, дори не се замисляме къде и как си отпочива екипажът, който се грижи за нашата безопасност и комфорт. Стюардите и пилотите също имат нужда от „презареждане на батериите“. Разказваме ви за тайните им помещения за отдих, които малцина външни лица успяват да видят.

 

Повечето самолети от типа Boeing 777 и 787 разполагат със специални тайни стълби, водещи към помещение без прозорци и легла, осигурени за изморения въздушен персонал.

По време на дългите полети има голяма вероятност над вас или под вас да се намират бордни служители, които да си почиват.“ – разказва стюардесата Кат Камалани пред Business Insider.

Зависи от самолета, но местата за почивка на екипажа обикновено са скрити зад пилотската кабина, над първа класа, както се вижда при този Boeing 777.

Тя разяснява, че екипажът се дели на две – докато едните работят, другите релаксират. Кой каква смяна ще получи зависи и от възрастта на всеки един член. Въпреки че голяма част от персонала се научава да заспива по команда, някои от стюардите предпочитат да висят в социалните мрежи, да четат списания и вестници или да си приказват с колегите си.

Зоната за отдих на Boeing 787 Dreamliner.

Обикновено стълбите, водещи към зоните за отдих, се намират зад незабележима врата, разположена в близост до пилотската кабина. Човек ще има нужда от специален код или ключ, за да я отвори.

В интерес на истината, спалните помещения не са много просторни, често нямат прозорци и могат да съберат до 7 или 10 легла, в зависимост от авиокомпанията. Леглата са дълги около 2 м., до тях има светлина за четене, куки, огледала, малко хранилище за личните вещи и понякога големи тежки пердета, изолиращи шума; осигурени са и пижамите, възглавниците и одеялата.

Релаксиращ пилот.

За пилотите, разбира се, има отделни стаи, снабдени с две кушетки, две седалки тип „бизнес класа“, гардероб, мивка и тоалетна.