Доли Партън с поздрав за една по-специална Коледа

Звездата на кънтри музиката Доли Партън подготвя коледен албум A Holly Dolly Christmas и филм, който тръгва в Netflix „Коледа на площада“. По този повод тя даде специално интервю за списанието „Мари Клер“. Ето по-важните акценти в него.

 

В новия албум Доли Партън описва чуждите емоции в песен, защото така изразява обичта си към хората. „Опитвам се да видя най-доброто във всеки. Опитвам се да открия Божията искрица във всеки. Толкова съм щастлива, че мога да пиша за всичко това. Сутрин, щом се събудя, благодаря на Господ за нощта и го моля да благослови новия ми ден. Да ме напътства и води. И винаги се моля да ми позволи да дам кураж и положителни емоции на хората, които слушат песните ми, като в същото време прославя Бог за всичко онова, което ни дава“.

За събужданията сутрин

Събуждам се много рано. Правя кратки медитации и така започвам деня си. Имам малък промеждутът от време, в който се моля – това е моят разговор с Бог. Много съм ранобудна – почти винаги ставам към 3.00 часа сутринта. Пиша покани, писма – това е моето време, в което светът е спокоен и се чувствам като фермер, който отглежда добри идеи.

Неизменните токчета

Сутрин правя закуска за мен и съпруга ми – замесвам банички с колбаси, пека бисквитки и правя сос с мляко. И през цялото това време съм на високи токчета – вярно, не много високи, но все пак… Трябва да съм в бойна готовност и всеки момент да мога да изляза на улицата. За това и гримът ми, и косата ми са в перфектен вид. Представете си само, ако има земетресение в Лос Анджелис, и трябва да изскоча на улицата. Няма да имам време да се подготвям. А токчета нося вкъщи, защото съм ниска и не мога да стигам кухненските рафтове.

Перуките – в индустриално количество

Знам, че хората смятат, че не нося една дреха повече от веднъж. Но това не е вярно, като изключим костюмите за сценични изяви. После ги оставям на музеи или ги продавам на благотворителни търгове. Един от тези музеи е Chasing Rainbows, където могат да се видят много от костюмите ми, с които съм се снимала и във филми. Там са всичките ми награди, които съм печелила през годините. Не обичам да държа подобни неща вкъщи.

Хората винаги ме питат колко перуки имам. Те наистина са много – поне 365, защото ги сменям всеки ден, а имам перуки, купувани преди 23 години.

Коледният албум

Заглавието на албума ми е вдъхновено от стария хит на Бърл Айвс Have a Holly Jolly Christmas, като просто го перифразирах и стана Holly Dolly. В албума всички песни са ми любими. Особено съм благодарна за шанса да изпея няколко прекрасни дуета с Уили Нелсън, Майкъл Бубле и Майли Сайръс, която е моята кръщелница. Заради пандемията не сме влизали по едно и също време в звукозаписното студио, но въпреки неудобството, смятам, че се получи много добре. И има една песен, която ми е особено любима – „Кръгът на любовта“.

По-различната Коледа с филма „Коледа на площада“

В „Коледа на площада“ зрителите ще се сблъскат с една жена (изиграна от Кристин Барански), която е огромен скъперник. Готова е да продаде целия град, а местната общност се опитва да го спаси от алчността й. Това е мюзикъл, за който написах 14 оригинални парчета. Хореографията и режисурата са на Деби Алън. Моята роля е да спра героинята на Кристин Барански да извърши куп глупости. Получава се прекрасно шоу и има страхотни танци в стил Бродуей. Целта на филма е да забавлява хората особено сега, когато мнозина ще си останат по къщите и няма да имат нормална Коледа, като друг път.

Гордостта на татко

От всички неща, които съм правила, най-много се гордея с Imagination Library. Това е проект, вдъхновен от баща ми. Той, както и много мои роднини, не можеше да чете и пише. Това го караше да се срамува, да не говорим, че правеше живота му много труден. Мислех си колко много ли е можел да постигне, само ако беше завършил образование! За това измислих този проект и убедих баща ми да се включи в него. Започнахме първо с малка инициатива в родния ни окръг – в Севие, в Източен Тенеси. Идеята бе татко да раздава книги на децата. Така от момента на раждането си те всеки месец получаваха по една книга по пощата, написана на тяхно име. И така – докато започнат училище. Губернаторът на Тенеси Фил Бредесен хареса идеята и ме насърчи да обхванем целия щат. Така към днешна дата имаме раздадени около 150 милиона книги. Сигурна съм, че баща ми се гордее с мен.

Той би се гордял и с книгата, която издадох. В средата на ноември излезе Songteller, книга, в която описвам причините да напиша 175 от най-популярните си песни. Все пак животът ми е писане на песни, нали? – шеговито пита Доли Партън.

Нещо, за което звездата не споделя специално в интервюто, е, че през април дарява 1 милион долара на медицинския център на Университета Вандербилт за изследвания на COVID-19.

Иначе с охота признава, че дължи неизчерпаемата си енергия на любовта на публиката си. Освен това се зарежда от вълнението, че все още може да бъде активна, да твори и да се стреми да прави по-добри песни и текстове. Доли Партън, която догодина – през януари – ще навърши 75 години, признава, че най-голямата мъдрост, която би искала да сподели с младите днес – в края на 2020 г., е да останат верни на себе си.

„Само вие знаете кои сте, от какво имате нужда и как се чувствате. Никога не загубвайте себе си в нещо или в някого. Сами си отговаряйте на въпросите – какво ви запалва, какво обичате, какъв искате да бъдете. И следвайте отговорите – винаги и непримиримо“ – завършва неподражаемата звезда на кънтри музиката Доли Партън.