Съботно-неделните предложения – Данте + Лолова = Любовта

В последния уикенд на март освен че заради пандемията ще останем без културни мероприятия на живо, ще постоим и на тъмно. Но причината не е енергийна криза, а часът на Земята. Ето и още няколко любопитни подробности около доброволното гасене на лампите в името на опазването на природата.

 

Часът на Земята – 27 март, 20.30 часа

Тази година Часът на Земята, организиран от WWF, ще бъде на 27 март, от 20.30 часа. Освен с редовното гасене на светлини, той ще бъде отбелязан и с дигитално събитие https://www.spasetedivatapriroda.bg/mechki, с което ще се даде началото на нова инициатива. Свързана е с мечките, а по-специално с грижата за тях – особено когато имат малки и не са в състояние да ги отглеждат. Зад идеята отново стоят WWF, в чийто доклад „Жива планета“ се цитират данни на Изпълнителната агенция по околна среда, според които само за 10 години у нас мечките са намалели почти наполовина. Заради това от WWF ви предлагат да станете закрилник на мечките, като дарите средства за дейността на Спасителния мечешки отряд. Той не само реагира бързо и адекватно, когато мечка с малки представлява опасност в някой регион и е заплашена да бъде ликвидирана, но и следи за незаконна сеч и бракониерства.

 

„Атила“ от Верди в Opera Vision

Малцина от вас вероятно са чували, че италианският композитор Джузепе Верди (1813 – 1901) e е бил наричан „мечката от Бусето“. Това било заради неговите грубовати и резки обноски, заради саможивото му държане. Но какъв невероятен талант е притежавала тази „мечка“!  Безброй са примерите – но операта „Атила“ в изпълнение на Софийската опера и балет може да бъде гледана само с едно кликване на мишката. Тя вече е качена на световната платформа „Опера Вижън“.

https://www.operasofia.bg/news/atila-na-sofiyskata-opera-prevze-opera-vision

Постановката е реализирана през 2011 г., на историческата крепост Царевец край Велико Търново, с режисьор Пламен Карталов и двама помощник-режисьори – Вера Белева и  Росица Костова. Декорите са адаптирани специално за сцената на Царевец, която е дълбока 12 метра и широка 24 метра. Повече от 180 души са участвали в пресъздаването на епохата, в която Атила е властвал от Средна Азия до Западна Европа.

В ролята на Атила е голямата звезда на световната опера – Орлин Анастасов. На 26-годишна възраст той дебютира с нея в „Ковънт гардън“. В спектакъла на Царевец той си партнира с брат си – баритона Венцеслав Анастасов, който е в ролята на Енцо-римският предводител. Радостина Николаева е амазонката Одабела, а нейният годеник – Форесто – се изпълнява от Даниел Дамянов. Диригент е Алесандро Санджиорджи, декорите са дело на Борис Стоянов, а костюмите – на Любомир Йорданов.

 

„Данте плюс 700 – Софийско издание“

Имаме и още едно италианско предложение – тази година Италия чества 700 години от смъртта на ренесансовия поет Данте Алигиери (1265 – 1321). По този повод Италианският културен институт в София организира изложба „Данте плюс 700 – Софийско издание“.

Тя е отпечатана на големи пана, изложени на оградата на посолството на Италия и пред входа на Италианския културен институт в пешеходната част на софийската улица „Париж“. Може да бъде видяна до 25 юни.

Изложбата е реплика на проекта „Данте Плюс 700“ в Равена, създадена по идея на Марко Миколи от италианското студио BONOBOLABO. Концепцията е да се обединят 32-ма различни творци, които да пресъздадат по нов начин личността на Данте. Правят го чрез различни изразни средства като илюстрация, комикси, стрийт арт, геометрични чертежи, 3D анимация. Включени са и творби с логото ARIA, които са анимирани от миланското студио Alkanoids и могат да се видят с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони ARIA The AR Platform.

Можем само да гадаем дали на Данте, наричан „бащата на италианския език“, ще му харесат новите изразни средства, с които ще бъде представен. Но ако в тях има шега и виц, той със сигурност ще ги одобри. Най-прочутото му произведение е „Божествена комедия“ – смятана за връхна точка в развитието на средновековната литература. Освен това Данте е известен с факта, че описва любовта си към Беатриче Портинари в „Нов живот“, както и с крилатите си фрази „За една жена е по-добре да бъде красива, отколкото умна, защото мъжете по-добре виждат, отколкото мислят“ и „Любовта движи слънцето и другите звезди“.

 

„Любовта“ в памет на Татяна Лолова

И докато сте на любовна вълна, може да се възползвате от времето, което прекарвате у дома, за да попеете в домашна обстановка. Вижте „мейкинга“ на видеото към песента „Любовта“, изпълнявана от непрежалимата актриса Татяна Лолова и Орлин Горанов.

https://www.youtube.com/watch?v=N_wh5x53Uk

„Любовта“ е по музика на композитора Доно Цветков и по текст на поета Станислав Пенев, който е миналогодишният носител на Националната литературна награда „Йосиф Петров“. Аранжиментът е на Красимир Илиев. „Любовта“ е осмата песен от проекта „Пеещи артисти“, продуциран от Игор Марковски, който също може да видите в клипа. В началото на „мейкинга“ Лолова доверително и с намигване споделя: „Да не говорим, че имам дует с Орлин, защото ще възбудим болка в много женски сърца с хубави гласове на пеещи артистки, че точно мене избраха да пея дует с Орлин“. После продължава: „Много се радвам. Зарадвайте се и вие!“

След тези думи на несравнимата комедийна актриса, ви остава само да изгледате клипа и вдъхновено да започнете новата седмица, припявайки си „Любовта не очаква покана и сама пред всичко върви…“