Съботно-неделните предложения: Храна за душата и тялото

На 8 ноември празнуваме Архангеловден, по-специално честваме Свети Архангел Михаил, който е известен като пазител на душите и борец против злото. В съботата преди празника се прави Архангелската (Рангеловската) задушница, която е свързана с представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо и Рангелов хляб.  Освен това сред задължителните ястия са овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино. А къде може да намерите хубаво червено вино, ще научите от предложенията ни.

 

 

1. Месомания, светът на млякото, БУЛПЕК, салон на виното – в Интер Експо Център

В съботния ден от 9.30 часа до 16.00 часа може да посетите Интер Експо Център, където се провежда едно от най-големите събития в хранително-вкусовия сектор в България – „Месомания, светът на млякото, БУЛПЕК, салон на виното и INTERFOOD & DRINK 2020“. В рамките на изложението ще намерите най-висококачествените продукти, приготвени от участници от цял свят.

 

2. Нонумент – носителят на „ИКАР 2020“ на сцена „Дерида“

Отново в първия ден от уикенда – от 15.00 часа на сцена „Дерида“ ще имате възможност да заситите глада си за съвременно изкуство. Ще може да гледате заснетия пърформанс „Нонумент“, който спечели „ИКАР 2020“ за „Съвременен танц и пърформанс“.

Заснемането е станало на първото представяне на пърформанса на 14 септември 2019 г. пред Дома паметник на Българската комунистическа партия на връх Бузлуджа. „Нонумент“ представлява пиеса за слушане, която всеки от участниците в пърформанса слуша самостоятелно със слушалки, докато става свидетел на сцени от историята на паметника и получава покана за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове. В своята дискретност, обясняват авторите на спектакъла, те напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 г. или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година. Филмът е уловил преживяванията на участниците в пърформанса и показва противоречивия паметник от неочакван ъгъл.

В основата на проекта са българските артисти Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби, които работят с немския колектив ЛИГНА.

 

3. Между операта и джаза в музея “Борис Христов”

Къщата музей „Борис Христов“.

Ако предпочитате класическото изкуство, то следващото предложение е за вас – от 19.30 часа – отново в събота – в музея „Борис Христов“, в рамките на фестивала „Музиката с много лица“ може да се насладите на концерта „Между операта и джаза“. Ще чуете сопраното Анна Карадимитрова, кларинетиста Преслав Петков, а на рояла – Мариана Мирчева. В програмата очаквайте произведения от Моцарт, Росини, Шпор, Гершуин и Пиацола.

Ограниченият брой места налага предварителни заявки за билети.

 

4. „Балонена фантазия“ в Сити Марк Арт Център

В неделния ден от 11.00 часа не пропускайте сапуненото шоу с Коле Китанов в Сити Марк Арт Център.

В шоуто ще може да видите от най-обикновени до най-странни сапунени балони, като например: балони с дим, огън, квадратни балони, балони – гъсеница, пет балона един в друг, тенис със сапунени мехури и други шантави номера.

На сцената ще видите преместващи се едно в друго пространства, подобни на космоса, в които главните герои са сапунените балони. Участието на децата в шоуто е задължително!

Сапунените мехури винаги са били и ще бъдат много обичана детска игра. Върхът на магията е номер, любим на всички деца. Той представлява затваряне на човек в балон. Коле Китанов го нарича портал към мечтите.

 

5. Ден на европейското кино

Кадър от „Сестра“.

На 8 ноември ще видите едни от най-добрите европейски филми в Дома на киното. Поводът е Денят на европейското арт кино. През 2020 г. патрони и посланици на проекта са режисьорите Агнешка Холанд (Полша), Лукас Белво (Белгия) и Каролине Линк (Германия).

Стартът на инициативата е от 14.00 часа, когато може да видите вдъхновяващия анимационен филм „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“. От 16.00 часа може да гледате „Шарлатан“ на Агнешка Холанд. В основата на сюжета са реални събития – мъж с изключителни способности е принуден да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Холанд се обръща към историята, за да припомни грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които не трябва да пропускаме да направим.

Българското предложение в Деня на европейското арт кино е „Сестра” на Светла Цоцоркова. Филмът е носител на Голямата награда за най-добър филм на 24-тия София Филм Фест и ще бъде представен от част от неговия екип, като началният час на прожекцията е от 20.30 часа. Така, вдъхновени от арт киното, може с творчески замах да пристъпим в новата седмица.