„Анатомията на Грей“ – с или без COVID-19?

В новия сезон на „Анатомията на Грей“ темата за Covid-19 няма да бъде загърбена, въпреки че продуцентите не са особено доволни от този факт. А дали ще са доволни зрителите, ще стане ясно накрая.

 

 

Криста Върноф.

Според една от сценаристките – Криста Върноф – седмици наред сериозно се обмисляло дали пандемията да бъде включена като част от сюжетната линия. Имало много противници на тази идея – те настоявали зрителите да могат да се насладят на любимия си сериал, без да чувстват как и от малкия екран заплахата COVID диша във врата им. Все пак немалко почитатели на „Анатомията на Грей“ следят сериала като приятно, мъничко бягство от реалността. В крайна сметка се взело решение – сценаристите ще бъдат смели, ще включат неприятната тема, но ще го направят по ненатоварващ начин.

„Няма да говорим директно за пандемията – важно е да оставим глътка въздух на зрителите си – да забравят за тревогата си и да се отпуснат“, обяснява Върноф и твърди, и че звездите от сериала Елън Помпео (д-р Мередит Грей), Чандра Уилсън (д-р Миранда Бейли) и Деби Алън (д-р Катрин Авъри Фокс) са на нейното мнение.

Елън Помпео, от своя страна, смята, че „Анатомията на Грей“, за разлика от много други сериали, няма да има особен проблем с темата за пандемията. Причината е, че те и досега по време на снимки – в ролите си на лекари, носят стриктно лични предпазни средства – облекла и маски – и дори и да сложат „бели скафандри“, не биха предизвикали особена изненада сред зрителите. Разбира се, Помпео отбелязва, че за самите актьорите да снимат сериал по време на пандемията, е истинско предизвикателство. Те трябва да спазват всички противоепидемиологични мерки, за да може да избегнат всеки риск за здравето си.

„Не само по сценарий всичко е изрядно и се взимат драконовски мерки никой да не се зарази с опасния вирус. И реалността на снимачната площадка е такава – всеки иска и тук, и вкъщи да се чувства защитен“ – продължава Помпео.

Тя признава и как колегите й мислят не само за своето здраве, но и за здравето на зрителите. „В някакъв смисъл фактът, че снимаме този сериал тъкмо по време на пандемията, е някаква привилегия“ – подчертава Помпео.

Сценаристката Върноф също отчита, че вероятно най-влиятелният телевизионен сериал, посветен на лекарската професия, има особена отговорност през тези месеци. „Усещам промяната – чувствам, че сега нямам право на компромиси в професията си на сценарист. Пандемията се отразява на всички – включително виждам работата си в друга светлина“ – споделя Върноф.

„Забелязах, че някогашните ни консултанти – лекарите и медицинските сестри, които идваха в стаята на сценаристите, за да ни посъветват за терминологията, днес сягаш са други хора. По време на снимките на този сериал те постоянно ни повтаряха, че трябва да се разпространява само достоверна информация и че трябва всички да знаят какво трябва да правят, за да не се заразят и да не заразят и другите“ – спомня си Върноф.

Тя отбелязва, че първоначално снимките на първите два епизода от новия сериал не били особено лесни – правели се постоянно нововъведения с цел по-добра защита на екипа и намаляване риска от заразяване.

„Тествахме се по три пъти седмично и следвахме стриктно протокола за работа в затворени пространства. Но не съжаляваме, че продължихме да снимаме и не смятаме, че е грешка, че включихме темата за пандемията“ – завършва Върноф.

Световната премиера на новия сезон на „Анатомията на Грей“ е на 12 ноември.