Събития за есенно уикенд настроение

Ако вече усещате как есенното настроение завладява ума и тялото ви, планирайте нещо интересно за последния уикенд на септември. Макар сезонът да предразполага към по-спокойни дейности на закрито, това не означава КРАЙ за забавленията. Пригответе си най-широката усмивка, обадете се на приятели и изберете как да презаредите батериите си през събота и неделя за предстоящата работна седмица с енергия, веселба и приятни спомени. А ето и нашите предложения:

 

Международен фестивал за улични изкуства „6Fest“ – Пловдив

Международният уличен фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“ е създаден в Габрово през 2017 г., за да обогати карнавалната традиция на Столицата на хумора и да подкрепи превръщането на най-старата градска зона в Габрово – Шести участък – в квартал на изкуствата. Тази събота, 28-ми септември 2019 г., ще можете да се насладите на уличните изкуства в пловдивския квартал на творческите индустрии Капана.

Досега „6Fest“ представи професионални улични артисти от България, Унгария, Венецуела, Испания и други страни, а сред най-зрелищните фестивални събития бяха каскада от летящ балон, светлинен парад на кокили и уникално танцово шествие. За да се превърне в истински пътуващ уличен фестивал, през тази година „6Fest“ гостува в Европейската столица на културата и творческия квартал Капана. Фестивалът ще представи съвременен цирк, куклен театър, улична магия, парад на кокили, огнено и светлинно шоу, спектакъл с марионетки с участието на улични артисти от Пловдив, София, Варна и Габрово и още много изненади.

 

Международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“ – София

За девета поредна година, през есента в София ще се проведе Международният музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“. Серията от събития от 28 септември до 23 ноември са организирани в ключови локации на София, сред които Аулата на Софийския университет, зала „България“ и камерна зала „България“. Меломаните ще могат да се насладят на уникални рецитали, камерни концерти и един знаков джазов концерт, а фокусът, разбира се, е върху музиката за пиано – инструментът, който присъства във всички програми от събитието. 

Фестивалът, освен над 4000 гости и 25 000 аудитория, събира в България всяка година големи международни имена, като през 2019-та, сред гост-изпълнителите ще видите и чуете музиканти от 7 държави, сред които: Ливиу Холендер и Матиас Флецбергер от Австрия, Винченцо Балцани от Италия, Юг Льоклер от Франция, Артур Пизаро от Португалия, Луис Фернандо Перес от Испания и специалния гост на фестивала, носителя на 6 награди „Грами“ и най-ярка звезда на афро-кубинския джаз, Чучо Валдес, който ще изнесе солов концерт на 29-ти октомври в зала „България“. От българска страна ще участват утвърдени имена като Милена Моллова, Светлин Русев, Евгени Божанов и младата изгряваща звезда на българското пиано, Емауил Иванов, който съвсем наскоро завоюва Първа награда на един от най-престижните международни конкурси в света, „Феручо Бузони“ в Италия.

 

Кампания „Капачки за Бъдеще“ – София

Преди по-малко от две години малцина знаеха, че съществува проблем с кувьозите в болниците в малките населени места – че повечето от тях са стари, амортизирани или направо неработещи.

Благодарение на кампанията „Капачки за Бъдеще“ две години по-късно 11 болници вече имат чисто нови кувьози, които вече са помогнали на над 150 бебенца, а от последната кампания се очаква да пристигнат поне още шест. Донесете събраните си капачки в неделя на 29.09.2019 г. на площад „Александър I Бантенберг“ пред Мавзолея и помогнете да бъдат подменини най-старите кувьози в страната още преди края на годината.

 

Базар на изкуствата „Отново в града“ – София

Време е да се завърнем отново в града след летните пътешествия. Именно това е и идеята на организаторите на базара на изкуствата под наслов „Отново в града“, който ще се проведе на 29 септември 11:00 – 19:00 часа в Grand Hotel Sofia, Зала София. Време е за шопинг и изкуство!