Русе и Гюргево с нов мост

Над величествената река Дунав ще се появи нов мост, свързващ двете страни членки на Европейския съюз – България и Румъния. Надречното съоръжение ще свързва Русе с Гюргево. Разказваме ви какво друго се знае до този момент:

 

Датата за подписването на споразумението между област Русе и окръг Гюргево е определена за 15-ти юли. Макар и между двете населени места отдавна да има изграден мост – откритият през 1954 г. „Дунав мост“, известен още и като „Мост на дружбата“, очакванията са, че с втората връзка транспортните и търговски партньорства между двете съседки ще се засилят още повече.

Стара фотография на Дунав мост.

Според областния управител на Русе Борислав Българинов без втори мост туризмът и търговията няма да могат да се доразвият. Освен това новото съоръжение ще бъде в помощ на дългоочакваната автомагистрала между Русе и Велико Търново и на прокарването на тунел под Шипка. Българинов се похвали, че намеренията му са получили подкрепата на областните управители на Кърджали, Габрово и Велико Търново.

В същото време продължават преговорите за стартирането на фериботната връзка между Русе и Гюргево. Ако те са успешни и се реализират в близко бъдеще, фериботът ще може да транспортира до 300 тира в едната посока за денонощие. Това ще облекчи в пъти натоварения трафик по Дунав мост.