Джоди Фостър с почетна Златна палма в Кан

С два месеца закъснение се откри 74-ият кинофестивал в Кан. По време на церемонията на откриването американската актриса Джоди Фостър получи почетната „Златна палма“ за цялостно творчество. Ето още подробности около тържественото събитие.

 

Испанският режисьор Педро Алмодовар връчи отличието на Джоди Фостър с думите: „Вие получавате тази награда за ярката си и талантлива работа в служба на Десетата муза“.

За първи път „Златната палма“ за цялостно творчество е връчена на шведския режисьор Ингмар Бергман през 1997 г. – по случай 50-годишнината на фестивала. Други нейни носители са Уди Алън, Жана Моро, Катрин Деньов, Джейн Фонда, Мануел де Оливейра, Клинт Истууд, Жан-Пол Белмондо, Бернардо Бертолучи, Анес Варда, Ален Делон, Марко Белокио.

Джоди Фостър.

След като взе наградата, Джоди Фостър изнесе реч на перфектен френски:

„Приятно е човек да излезе навън, нали? Много от нас прекараха една година затворени в малките си мехурчета – напълно изолирани. Други се сблъскаха със страдание, мъка, болка, страх от смъртта. А ето, че най-после можем да се видим! След една година, която не може да се сравни с нищо преживяно досега, ето ни събрани тук – облечени в красиви дрехи. Не ви ли липсваше малко блясъкът?“ – продължи американската актриса, облечена в изящна рокля на „Живанши“.

Че Джоди Фостър има дар слово, е всеизвестно. За това и коментарите, последвали появата ѝ на червения килим в Кан: „Каква жена, каква актриса!“ – се приеха за нещо естествено.

„Каква красота! Обичам гласа ѝ… и какъв перфектен френски! А какво да говорим за удивителната ѝ актьорска кариера… Хиляди пъти браво за великата Джоди Фостър, която знае как да направи впечатление“ – бяха част от коментарите в „Туитър“.

Марион Котияр.

Освен с награждаването на Джоди Фостър официалното откриване бе белязано и от прожекцията на филма „Анет“ с Марион Котияр и Адам Драйвър в главните роли. Режисьор на филма е французинът Леос Каракс.

Преди прожекцията по червения килим минаха актриси като Анди Макдауъл, Хелън Мирън, Джесика Частейн.

Джесика Частейн.

До 17 юли в рамките на фестивала ще бъдат показани общо 60 филма. Председател на журито ще е Спайк Лий. В конкурсната програма за престижната „Златна палма“ са включени 24 заглавия.

Българският филм „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева ще се състезава в друга конкурсна програма – „Особен поглед“.

Весела Казакова и Мина Милева.

В нея традиционно се конкурират заглавия с необичаен подход в киноразказа. Това е световната премиера за филма на известния творчески тандем. Съсценарист и първоначален автор на идеята да се разкаже за немалкото абсурди в това да си жена в едно твърде патриархално общество, е сестрата на режисьорката – актрисата Биляна Казакова. Във филма участват и трите сестри Казакови – Биляна, Весела и Екатерина. Една от мъжките роли е поверена на Йосиф Сърчаджиев. Интересът към филма е голям и заради участието на единствената ни актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова. Постпродукцията на филма е завършена във Франция.