Ротшилдови продават кралски вещи

Мебели и ръчно изработени предмети, принадлежали навремето на монарси, а впоследствие „отмъкнати“ от потомците на банковата династия Ротшилд, ще бъдат разиграни на търг.

Членове на легендарния клан, чийто екстравагантен стил десетилетия наред е бил образец на подражание от супер богатите, са предали около 57 артикула на Christi’s за аукциона й на 4 юли в Лондон. „Плячката“ се оценява на грубо 10 млн. паунда (12.9 млн. щ. долара).

„Има нещо митично за фамилия Ротшилд, свързано с всяка вещ, която притежават“, коментира Робърт Кутюриер – дизайнер по интериор от Ню Йорк. Той посочва, че членовете на семейството са създали собствен свят на вкус и елегантност заради страстта си към лукса.

Най-ценната вещ, подготвена за търга, е чифт инкрустирани скринове от позлатено дърво, изработени от фламандски майстори през 1713-а за испанския крал Филип V. Те са оценени от специалистите в диапазона от 1.5 до 2.5 млн. брит. лири.

Друг впечатляващ предмет е писалище от махагон, изработено за Мария Антоанета през 1780-а от любимия мебелист на френската кралица – Жан-Анри Ризенер. Той се оценява на 1 млн. паунда.

Сред другите акценти на търга са картина на Жан-Оноре Фрагонар, за която биха могли да се получат между 700 хиляди и 1 млн. паунда. Както и слънчев часовник от ХVІІІ век, поръчан от крал Луи ХV и оценен на 60-80 хил. брит. лири.

Разточителният стил на живот на Ротшилдови се превръща в пример за подражание на фамилиите Рокфелер, Астор и Вандербилт. Просто защото семейство Ротшилд купува винаги най-стойностните предмети на пазара. След Френската революция през 1789-а много ценности от двореца „Версай“ влизат във фамилната колекция.

Името Ротшилд притегля като магнит много клиенти на аукционната къща Christie’s, особено в Европа. Нови купувачи от Азия, Русия и Близкия изток също проявяват интерес към предметите, които ще бъдат представени на 4 юли.

Шефът на доставчика на луксозни мебели Europea Furniture – Пол Галоа, посочва, че Ротшилдови се появяват рядко на пазара. Ерик де Ротшилд продава през 2015-а два портрета на Рембранд на правителствата на Франция и Холандия за 180 млн. щ. долара. Колекцията на бароните Натаниел и Алберт фон Ротшилд са продадени от Christie’s през 1999-а, както и кралски шкаф на Ризенер за 7 млн. паунда. Той в момента е изложен във Версай, по данни на аукционната къща.

От Christie’s отказват да разкрият кои точно членове на фамилията ще продават на 4 юли. А както подчертава Кутюриер, повечето домове на династията са пълни с подобни красоти. Така че те биха могли да дойдат от всяка от къщите на Ротшилдови.