Романтици в „Зала България“

На 8 април, от 19.00 часа очаквайте „Зала България“ да се изпълни с романтици. Ще изпълняват един от най-видните негови представители – Роберт Шуман с концерта му за виолончело. Във втората част на концерта ще прозвучи Първа симфония на Феликс Менделсон-Бартолди, която поставя основите на романтичната концертна увертюра в музиката. Ето и още няколко лирични подробности около събитието.

 

Атанас Кръстев.

Виолончелистът Атанас Кръстев, който ще изпълни концерта на Шуман, е от семейство на музиканти. Той, заедно със сестра си – Калина и баща си – проф. Анатоли Кръстев, свири в „Трио Cellissimo“. Специализирал е в престижното частно висше музикално училище в Мадрид, носещо името на испанската кралица –  „Ескуела супериор де музика Рейна София”. Сред 16-те национални и международни награди, на които 32-годишният Кръстев е носител, има и една, връчена му лично от испанската кралица София.

Концертът за виолончело, който ще чуете, е написан с изключително вдъхновение – само за две седмици – между 10 и 24 октомври 1850 година. По това време Шуман е диригент на Симфоничния оркестър в Дюселдорф. Излива като водопад композицията си на нотния лист, но после започва да редактира партитурата, добавяйки все нови и нови детайли. Намерението му е това да е най-красивата му творба. Заради постоянната депресия, от която страда (в съпругата му е безнадеждно влюбен скъпият му приятел – Йоханес Брас), малко по-късно прави опит за самоубийство – хвърля се във водите на Рейн, но е спасен от хора, минаващи наблизо.

Феликс Менделсон-Бартолди.

Във втората част на концерта ще чуете Първа симфония от Менделсон. Тя е създадена, когато композиторът е едва на 17 години. За написването й той е вдъхновен от текст на Гьоте. Прочутият немски писател познава Менделсон. Приятел и съветник на Гьоте е Карл Целтер – известен музикален педагог, при когото младият Менделсон учи и формира музикалния си вкус. Именно при Целтер Менделсон се запознава с Гьоте, който веднага харесва класическата красота на творчеството му и започва да следи развитието на таланта му.

Адрия Чепайте.

Така че не пропускайте концерта – не само за да видите харизматичната литовска диригентка Адрия Чепайте, но и за да се пренесете във времето на най-големите в романтизма.

И докато слушате Атанас Кръстев, със сигурност ще почувствате, че той следва съвета на Роберт Шуман: „Когато свириш не се безпокой за това кой те слуша. Просто свири винаги така, сякаш те слуша майстор в изкуството“.