Що е то NFT токъни в сферата на изкуството?

Модерните технологии доведоха до възникването на интересна иновация, в допълнение към криптовалутите. Това са т.нар. non-fungible token (NFT) – „незаменяеми“ токъни.

 

Само преди дни на аукционната платформа Nifty Gateway канадският изпълнител The Weeknd (известен още като Ейбъл Макконен Тесфайе) продаде няколко свои песни под формата на NFT токън. Сред осемте парчета, включени в пакета Acephalous, е и нова песен, която не би се появила на конвенционалните дигитални платформи. От продажбата на песните до този момент The Weeknd е спечелил $ 490 хиляди, а на аукциона приходите му са $ 2 милиона. Но най-хубавата новина за The Weeknd е, че той ще продължи и вбъдеще да печели от песните си. Размерът на приходите от NFT е впечатляващ. Невероятно е и бързото нахлуване на блокчейн технологията в музикалната индустрия.

Всичко, което е направено дигитално, може да бъде копирано, откраднато или изтрито. Но това бе до време – появи се блокчейн технологията и стана възможно да се прикачи част от цифровото изкуство към парче компютърен код в блокчейн платформата Ethereum.

„Незаменяемият“ токън дава възможност в мрежата да се създаде своеобразен сертификат за собственост, а той осигурява на притежателя му Ethereum портфейл.

Активът в този случай не е песента или произведението на изкуството, а информацията за правата върху него, записана под формата на блокова верига. Песента, картината или клипът могат да бъдат видени и изтеглени от всеки потребител, но само този, който е купил NFT токъна, може да се смята за негов собственик.

За хората, които помнят как през през 90-те години и първото десетилетие на XXI век имаше бомбастично търсене на съвременно изкуство, то сегашната истерия около NFT токъна изглежда позната.

Банкси, „Morons (White)“.

Разликата е, че сега желаните артефакти не могат да бъдат окачени на стената. На 23 февруари 2021 г. NFT видеоклип, на който се вижда как звездата на NBA Леброн Джеймс вкарва победен кош, бе продаден за 208 хиляди долара. На 4 март стана известно, че блокчейн компанията Injective Protocol е купила от нюйоркската галерия Taglialatella работата на Банкси „Morons (White)“ за 95 хиляди долара.

След това картината била изгорена (ако искате да видите изгарянето, посетете профила в „Туитър“ – BurntBanksy) и вече съществува в света на изкуството само като NFT токън – така, макар и физическият носител вече да не съществува, в интернет е запазено неговото дигитално копие и правото на създателите му.

Kings of Leon.

Няколко дни по-късно създателят на „Туитър“ Джак Дорси пусна на аукцион първия си туит, под формата на NFT. Последва наддаване и само в първите 60 минути за него имаше желаещи да го купят за 90 хиляди долара.

Последната новина е, че на 11 март художникът Майкъл Уинкелман е продал дигитален колаж с 5 хиляди рисунки за 69 милиона долара.

В сферата на музикалния пазар също се случват интересни неща – през февруари канадската изпълнителка Граймс (съпруга на Илон Мъск) спечели 389 000 долара за NFT видеоклипа – Death of the Old. Месец по-късно на аукцион на Nifty Gateway певицата продаде още десет NFT-песни за 6 милиона долара.

Американската рок група Kings of Leon издаде When You See Yourself – дългоочаквания си музикален албум в NFT формат и спечели 2 милиона долара в музикалната област.

Най-голямата криптосделка в музикалната сфера е на звездата в електронната музика – 3LAU, който продаде новия си албум като NFT за 11.6 млн. долара.

The Weeknd.

Вече споменатият The Weeknd, чийто хит от миналата година Blinding Lights бе в топ 10 на Billboard Hot 100 в продължение на 52 седмици, е най-известният музикант, под влиянието на NFT треската. Неговият успех може да се сравни само с този на двойния албум на У-Танг Клан – Once Upon a Time in Shaolin („Имало едно време в Шаолин“), който бе издаден през 2014 г. в един единствен екземпляр. Той бе продаден за 2 милиона долара на финансиста Мартин Шкрели, който в момента излежава присъда за финансови измами.

Търговията с NFT произведения на изкуство, особено в сферата на музиката, вече предизвика мощни критики заради вредата, която нанасят на екологията. Направени са изчисления, че годишно емисиите въглерод, изхвърляни в атмосферата при производството на електроенергия за добив на биткойни, са толкова, колкото и тези, изхвърляни от територията на цяла Нова Зеландия или Аржентина.

Афекс Туин.

Немският музикант и композитор Нилс Фрам разкритикува ирландския си колега продуцент в сферата на електронната музика – Афекс Туин, че е продал свои графики под формата на NFT за 93 000 паунда. Туин, от своя страна, му отговори, че част от парите от продажбата вече са вложени в засаждането на дървета и и различни цветя.

Създавайки NFT песни, изпълнителите не си осигуряват приходи от музика, а от собственото си име и от правото да бъдат наричани собственици на интелектуална собственост. Хората, които си купуват NFT парче, може никога през живота си да не го слушат. Те плащат не за музика, а за правото да притежават нещо цифрово, което е уникално.