Вдигнаха паметник на загиналите мотоциклетисти – във Варна

Преди няколко дни в морската ни столица издигнаха нов паметник. Ето за какво става дума:

 

 

Любителите на приключенията, хубавите гледки и туризма, местните варненци, както и гостите на крайморския град, които са били поне веднъж в него, знаят, че едно от най-красивите места там е нос Галата. Той е кръстен на древногръцката нимфа Галатея и се намира на юг от Варна, в едноименния квартал в район „Аспарухово“. По пътя между кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ е разположена тераса, откъдето се разкрива невероятна и спираща дъха гледка към красивия крайморски град и залив. Но това място познава и премного скръб и ужас…

Известната панорама във Варна.

На 6-ти април мотоклубът „Brothers In The Wind / Братя във вятъра“ постави монумент по пътя за „Галата“. Той е посветен на всички загинали мотоциклетисти, намерили смъртта си на пътното платно. „Намали скоростта, остани жив!” – към това призовават авторите на паметника, апелирайки всички мотоциклетисти в бъдеще да карат по-предпазливо и разумно.

Има още довършителни работи, осветление, гранитна облицовка, озеленяване, но основното е направено. Откриването ще бъде на 6-ти юни тази година.“ – обяви архитектът Стефан Коев, който е и един от основните инициатори на проекта и член на проектантския екип.

Логото на варненския мотоклуб Brothers In The Wind.

В интерес на истината, първоначалната идея за проекта принадлежи на Красимир Симеонов, член на мотоклуба „Storm Bringers“, а „Brothers In The Wind / Братя във вятъра“ са поели документацията и изработката на монумента. Паметникът представлява голяма желязна конструкция, изобразяваща две крила – едното крило е изрязано в самия метал, а другото е образувано от изрезката, която е обърната хоризонтално.

Изработването на железния монумент.

Ние, хората на мотори – хората с бензин в кръвта – решихме да изградим монумент в памет на загиналите наши братя и сестри, паметник в името на живота, който ценим като най-скъп дар!”- пише в сайта на мото клуб “Storm Bringers”.

Тъй като до този момент все още се събират парични средства за завършването на монумента, банковата сметка, на която те могат да се даряват, е следната:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

IBAN: BG04RZBB91551012879238

BIC: RZBBBGSF

Сдружение “Братя във вятъра”