Ревю в църква предизвика недоволство и критики

Ръководството на Саутуоркската катедрала в Лондон бе подложено на порицание заради модно ревю, проведено в храма. Демонстрацията на блестящите мини коктейлни рокли и бански костюми беше квалифицирана като спорно решение. От църквата обаче заявиха, че не виждат никакъв проблем.

В рамките на Лондонската седмица на модата бе показано ревюто на звездния дизайнер Джулиън Макдоналд. Той е автор на облекла за Givenchy и е работил под ръководството на Карл Лагерфелд в Chanel. През 1997-а Макдоналд създаде собствен бранд, който се ползва с голяма популярност – негови тоалети носят знаменитости като Бионсе, Тейлър Суифт, Кейт Бекинсейл, Марайя Кери и други.

Медиите често наричат Макдоналд „крал на блясъка“: в последната си колекция той показа дрехи с откровени кройки, полупрозрачни рокли с кристали и много мини поли. Самият дизайнер каза, че се е стремил да покаже „истинската жена“: „Омръзнаха ми младите момичета на подиума. Те изглеждат потресаващо в моите дрехи, но не те ги купуват. Искам да правя колекции за истински жени, а не само за 16-годишни“.

Модните списания и зрителите бяха очаровани от модната колекция. Затова пък мястото за провеждане на ревюто предизвика много критики – дизайнерът организира подиум направо в една от действащите лондонски катедрали. Това накара един от йерарсите на Англиканската църква да се усъмни даали си струва храмът да предоставя място за „нарцистично мероприятие за много богати хора“. Гавин Ашендън, бивш кралски капелан ръкоположен в Саутуоркската катедрала, призова епархията да помисли два пъти, преди да популяризира материализма. Навремето той бе сочен за бъдещ епископ и е известен с критиките си към съвременните църковни тенденции.

Всъщност сградата от ХІІ в. може да бъде наемана за „специални мероприятия“ – от тържествена вечеря до музикална постановка и това не е рядка практика. Така че ръководството на катедралата отговори на критиките без да се притеснява особено: „В продължение на много години храмът е използван за провеждането на различни събития, включително свързани с модната индустрия. Радваме се, че бяхме поканени да работим с британския дизайнер Джулиън Макдоналд в рамките на Лондонската седмица на модата. Негово шоу събра в църквата хора, които иначе не биха я посетили. Мнозина го определиха като красиво, със специална атмосфера. Ревюто премина професионално и по уважителен начин“.

Въпреки големият брой действащи храмове в Англия – над 16 хиляди – броят на паството непрекъснато намалява, а неделните служби се посещават от по-малко от 2% от населението. За да поправи положението църквата често организира недотам свойствени мероприятия или намира други изходи от ситуацията. Един от лондонските храмове, например, дели помещенията си с кафене, поща и детска площадка. В някои църкви част от сградите са превърнати в жилища, които се отдават под наем.